NEOBIČNA GRAĐEVINA

Abu Dabi: Luvr muzej na moru

Zbog pandemije koronavirusa muzej Luvr Abu Dabi možete da posjetite isključivo ako zakažete obilazak

Muzej na moru. AGENCIJE

A. Fazlić

1.1.2021

Na ostrvu Sadijat, u emiratu Abu Dabi, nalazi se impoznatni muzej koji izgleda kao da lebdi iznad vode. Riječ je o arapskom Luvru, prvom muzeju koji je debelo platio da koristi ime čuvenog pariskog hrama kulture i umjetnosti u narednih 27 godina.

Luvr Abu Dabi otvoren je u novembru 2017, a ceremonija je trajala puna četiri dana. Vrpcu je presjekao francuski predsjednik Emanuel Makron u prisustvu zvaničnika zemlje domaćina.

Izgradnja prvog Luvra van Pariza trajala je punu deceniju. Izazovi sa kojima su se arhitekte i građevinci suočavali bili su nevjerovatni.

U prvoj fazi instalirane su pumpe za uklanjanje vode, kako bi bili obezbjeđeni adekvatni uslovi za izgradnju.


U drugoj fazi uklonjeni su privremeni zaštitni zidovi i započet je strogo kontrolisan priliv morske vode oko muzeja i unutar strateških mjesta u muzeju.

U završnoj fazi usljedilo je dodatno dizanje nivoa mora; zato kad posmatrate zgradu Luvr Abu Dabija iz daljine imate utisak da ona lebdi nad vodom.

Muzej se nalazi na 40 metara nadmorske visine, a kupola je postavljena 36 metara iznad zemlje.

Izložbeni prostor za gostujuće postavke prostire se na 2.000 kvadratnih metara, dok se u stalnoj postavci nalazi 600 umjetničkih djela raspoređenih na 6.000 kvadratnih metara.

Gigantski krov u obliku kupole težak je 7.500 tona. Poređenja radi, toliko je teška i Ajfelova kula u Parizu.

Kupola je urađena u arapskom stilu i sastoji se od osam slojeva geometrijskih konstelacija i 7.850 zvijezda dizajnirao je čuveni francuski arhitekta Žan Nuvel.

Kupola stvara efekat igre svetlosti i sijenke, a inspirisana je palmama iz Abu Dabija i sunčevom svjetlošću koje se prolama kroz lišće.

Zbog pandemije koronavirusa muzej Luvr Abu Dabi možete da posjetite isključivo ako zakažete obilazak preko kontakt forme na sajtu muzeja.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.