NAUTIČKI STIL

Iako pruge mnogi izbjegavaju: Novi modni trend na pomolu

Stvari i vremena su se promijenila pa tako i modni izričaji postaju raznolikiji i maštovitiji

Sabrina Karpenter. Instagram

E. Ag.

prije 3 dana

Prugaste odijevne predmete često izbjegavamo zbog nekih modnih pravila koja nalažu da nas horizontalne pruge čine debljima ili da su teške za iskombinirati, ali stvari i vremena su se promijenila pa tako i modni izričaji postaju raznolikiji i maštovitiji.

Još početkom 20. stoljeća Coco Chanel pojavila se u prugastoj majici i odmah su prugice postale trend. No, neka stigma je da prugice debljaju pa ih izbjegavamo nositi ljeti. Imamo za primjer nautičkog stila i princezu Dajanu (Diana), koja je nosila mornarske kragne i plisirane suknje, što je bilo vrlo ‘chic’ i otkačeno, a i danas je inspiracija mnogima.

Prošle sedmice pjevačica Sabrina Karpenter (Carpenter) nosila je reviju Vogue World u Parizu na kojoj su predstavljeni francuski dizajneri, a jedan od njih je i Jacquemus koji je za nju izradio prugasti crveni kupaći kostim u retro stilu s istom takvom maramom.

I manekenka Kara Delevin (Cara Delevingne) obukla je Jean Paul Gaultier haljinu i pripadajuću mornarsku kapicu iz kolekcije predstavljene na Couture Fashion Weeku. Na toj reviji debitirala je Simon Roča (Simone Rocha), nova dizajnerica u JPG i preuzela Gaultierove siluete; upravo u nautičkom stilu.

Iako primarno nautički, prugice nisu izuzetno i samo za morske kombinacije. Ustvari, ta majica koju je obukla Coco Chanel bila je muška i to je percipirano kao revolucionarno i buntovno za to doba. Haljine, majice prepoznate su kao poželjni komadi, pogotovo za ležerne kombinacije. Prugice se pojavljuju u raznim formama, kombinirajući tanke i debele, dvobojne poput plave i bijele, ali i u duginim bojama. Možete odabrati i klasiku s ‘twistom’ pa uz prugice kombinirati i neki drugi uzorak za eklektični stil. Mornarski šeširi s druge strane su jako razigrani, daju nam dozu nostalgije i kao da odmah zasvira “Sve bi seke ljubile mornare”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.