NOVA STUDIJA

Srušen mit o hladnokrvnim mačkama: One tuguju za preminulim ljubimcima

Čak i kada je pokojni ljubimac bio pas, mačke su pokazivale znake tuge

Izmijeni im se ponašanje. Pixabay

Dž. R.

14.8.2024

Mačke imaju reputaciju ravnodušnih životinja, poznatih po distanciranim i nepokolebljivim stavovima i načinu života, ali uprkos nezainteresovanosti i mrzovoljnosti, nisu uvijek hladnokrvne. Nova studija otkrila je da mačka tuguje kad ugine neki kućni ljubimac, i to pokazuje na način koji je svojstven psima, prenosi Telegraf.rs.

Rađena anketa

Istraživači smatraju da bi ova tvrdnja mogla da promijeni način na koji razmišljamo o mačkama, kao asocijalnim i povučenim stvorenjima. Tvrdnje potiču iz  ankete 412 vlasnika kućnih ljubimaca, koji imaju mačku, ali su imali psa ili mačku u domaćinstvu koji su nedavno uginuli.

U sedmicama i mesecima nakon gubitka ljubimca, vlasnici su prijavili izmjenjeno ponašanje mačaka, uključujući pojačano oglašavanje, vrijeme provedeno u traženju ili njuškanju predmeta preminulog ljubimca, gubitak apetita, poremećaje sna i nezainteresovanost za igru.

Mačka koja je dosta vremena provodila sa preminulim ljubimcem, odmah je pokazala dugoročne promjene ponašanja koje sugerišu na tugu.

Čak i kada je pokojni ljubimac bio pas, mačke su pokazivale znake tuge.

Zbunjenost i strah

Vlasnici kućnih ljubimaca tvrde da su mačke pokazale znake zbunjenosti ili straha nakon smrti psa, tako što su se skrivale ili njuškale omiljena mjesta ili predmete preminulog ljubimca. Slična studija iz 2016. godine otkrila je da su u šest mjeseci nakon smrti jednog kućnog ljubimca, i mačke i psi promijenili rutinu i ponašanje, tražeći pažnju češće, oglašavajući se glasnije nego dotad, i jeli su manje.

Tuga je emocija koja se viđa kod kućnih ljubimaca, a promjene ponašanja ukazuju na to da smrt psa ili mačke utiče na ostale životinje u domu. Moguće je da vlasnici kućnih ljubimaca projektuju sopstvenu tugu na njih, pa oni provode više vremena sami, u spavanju ili skrivanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.