KUĆNI LJUBIMCI

Ovo su rase pasa koje najbolje podnose kada ih vlasnici ostave u kući: Usamljenost im ne pada teško

Čau čau voli da bude nezavistan, nekad je povučen

Ovaj mali pas voli da se pretvara da je veliki. barkandpaws.net

Z. K.

25.7.2024

Ako često niste kod kuće, a voljeli bi da imate psa, možda ne bi bilo loše da izaberete neku od sljedećih rasa. Rijetko koji kućni pas voli da ostaje sam kod kuće, ali ipak postoje neke rasa pasa koje samoću dobro podnose, ili makar bolje od drugih. Ovo je lista pasa koji najbolje podnose samoću.

Baset

Baset je pas koiji dobar dio dana provodi tako što spava, a dok je budan, tumara po kući, vođen nosom i njuhom, ali samo radi zabave. Ovaj pas jeste sam sebi dovoljan u neku ruku, ali naravno da će biti presretan kad vas vidi kako ulazite na vrata. On nije pretjerano aktivan pas, pa će nakon prvog napada sreće, najviše voljeti da nastavi da drijema u vašem krilu.

Akita

Akita je izuzetno lojalna vlasniku, ali iako nije sama sebi dovoljna kao baset, sposobna je da bude dugo sama, s tim da ćete je morati navići i obučiti za to. Za nju je potrebno više prostora pa mali stanovi nisu idealan prostor za nju, zna da bude nepovjerljiva i ponekad agresivna prema drugim psima.

Hrt

Iako je poznat kao trkački pas, hrt je iznenađujuće lijen kad je kod kuće. Njemu je potrebna redovna šetnja i aktivnost, i to nešto duža, svakog jutra i večeri. Kada je kod kuće, uglavnom spava, nije baš toliko samostalan, prijateljski je nastrojen prema drugim ljudima i psima.

Čau čau

Čau čau voli da bude nezavistan, nekad je povučen, pa nije sklon, kao ni mačke, pokazivanju osjećanja prema vlasniku. Bez obzira na to, lojalan je ljudima koje voli. Samim tim on nije nervozan kada se odvaja, ne traži pretjeranu brigu. Voli djecu, strance, podložan je gojenju pa kada ostane sam, ne treba mu ostavljati brdo hrane. Ne laje mnogo.

Lasa apso

Ovaj mali pas voli da se pretvara da je veliki. Ponosan je čuvar doma i voli da sve bud u redu, tako da zasigurno neće uništavati stvari dok je sam. Prilično je nezavisan, voli djecu, prilagodljiv različitim društvima i ambijentima. On ponosno čuva dom i brine da sve bude u redu.

Čivava

Čivava je mali pametni i razigrani zvrk, koji se lako obučava, potrebno je socijalizovati ga i vaspitavati dok je još mali. Trebalo bi da bude dobar u društvu stranaca i djece, dva puta dnevno mu je potrebna aktivnost. Može da ostane sam, ali bio bi sretniji da je tu još jedan pas.

Bulmastif

Njegova veličina i težina privlače pažnju gdje god da se pojavi. Međutim, bulmastif je miran i ne smeta mu kad ljudi priđu da ga pomiluju. Bulmastifu nije potrebno da svaki dan bude aktivan, voli da se izležava i u toj uživanciji mu nije važno da li je sam ili ne. Nezavistan je prilično, ali štiti porodicu. Veoma strpljiv pas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.