KORISNO

Ovo je idealan ljubimac za mališane

Kada mališan zatraži da mu kupite ljubimca, prvo biste trebali utvrditi šta je najbolje da dobije

Pas je terapija djetetu. Facebook

Z. K.

23.7.2024

Kada malo odrastu, djeca požele da imaju ljubimca. On je važan dio porodice i dječijeg odrastanja, jer tako najmlađi uče da brinu o nekome, uče se odgovornosti i obavezama.

Dobra opcija

Kada mališan zatraži da mu kupite kucu, macu, papagaja, ribice..., prvo biste trebali utvrditi šta je najbolje da dobije, uzimajući u obzir uvjete i potrebe ljubimca. Zatim, predočite djetetu koje bi bile njegove obaveze (hranjenje, mijenjanje vode, četkanje, šetnja).

Ribice su možda najlakše za držanje, ali se dijete s njima ne može igrati i maziti ih. Ipak, nisu loša ideja za prvo vrijeme, dok ga ne naučite da ih redovno hrani i čisti akvarij. Ako imate malog ljenjivca, ribice ili vodena kornjača su idealan izbor.

Papagaje, kanarince vole mališani koji baš i ne žele izlaziti po kiši i izvoditi psa u šetnju. Ove ptice čak možete naučiti da se maze i slobodno šetkaju po kući.

Mace su također dobra opcija za inertnu djecu jer ne zahtijevaju previše pažnje i brige. Puna zdjela hrane i vode te posuda s pijeskom je sve što im je potrebno, uz maženje i igranje.

Najbolji prijatelji

Psi su najzahtjevniji ljubimci, ali i najbolji prijatelji djeci i ostalim članovima porodice. Dok su štenci, to je kao da imate još jedno dijete u kući, neprekidno traže pažnju, nemirni su, potrebno ih je vakcinisati, voditi kod veterinara, četkati, kupati, šetati, učiti šta smiju, a šta ne... 

Retriver, labrador, ali i mnoge druge rase su idealni za porodice s malom i većom djecom. Inteligentni su, strpljivi, umiljati, vole se igrati i privrženi su gazdama. Ako želite da vaše dijete ima vjernog druga i zaštitnika, onda je pas pravi izbor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.