NEOBIČNA PRIČA

Veterinari ovim pićem spasili život bolesnom magarcu: Popio 24 litra

Bio je toliko loše da nije mogao ništa da jede niti da pije

Magarac Džoi. The Donkey Sanctuary

E. Ag.

4.2.2024

Potpuno neobična priča dolazi iz Devona u Velikoj Britaniji, gdje su veterinari koka-kolom spasili život teško bolesnom magarcu koji je imao blokadu u želucu.

Džoi, iz lokalnog skloništa za magarce, imao je stanje poznato kao gastrična impakcija. Bilo je toliko loše da nije mogao ništa da jede niti da pije i, kako pišu britanski mediji, bio je u strašnim bolovima.

Cjevčica kroz nos

Međutim, veterinari su Džoiju dali 24 litra koka-kole tokom četiri dana, i to kroz cjevčicu u nosu, i sada se “vratio u svoje uobičajeno stanje”.

Veterinar Džejmi Fores rekao je za BBC da je koka-kola “otopila začepljenje”, što je postupak koji su već pokušali i imali “stvarno dobre rezultate”. Objasnio je da su koristili koka-kolu sa šećerom jer su životinji bile potrebne dodatne kalorije kako bi spriječili oštećenje jetre i bubrega, piše Telegraf.rs.

- Dali smo mu koku-kolu tako što smo stavili cjevčicu u njegov nos, koja je išla pravo u želudac - rekao je te dodao:

- A onda smo mu koka-kolu davali tri puta dnevno tokom četiri dana kako bismo razbili začepljenje i uspjeli smo”

Želučani problemi

Želučani problemi rijetki su kod magaraca i ovi veterinari imaju tek nekoliko slučajeva godišnje, rekao je, ali i upozorio da koka-kolu životinjama smije davati samo veterinar iz određenog razloga.

- Džoi se vratio uobičajenom životu, a stekao je i novog prijatelja, tako da mu je jako dobro. Oni sada zajedno šetaju i pasu - rekao je Fores.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.