KAKO, ALI NE I ZAŠTO

Nećete vjerovati, ali naučnici su tek sad uspjeli otkriti kako mačke predu

Austrijski naučnici su u novoj i posve jedinstvenoj studiji napokon dokučili mehanizam predenja kod mačaka

Okriveno kako mace predu. Cats.com

M. Z.

4.10.2023

Austrijski naučnici su u novoj i posve jedinstvenoj studiji napokon dokučili mehanizam predenja kod mačaka.

Revolucionarna studija

U potrazi za razotkrivanjem šta stoji iza zagonetnog hroptanja mačke koja prede, naučnici su se upustili u revolucionarnu studiju koja nudi nove uvide u taj mačiji fenomen.

Tradicionalno, vokalizacija životinja diktira se dimenzijama njenih glasnica, ističe Kristijan Herbst (Christian) s Univerziteta u Beču, u Austriji. Glasnice su dvije trake glatkog mišićnog tkiva koje se nalaze u grkljanu, vitkoj cijevi smještenoj unutar vrata, odgovornoj za oblikovanje zvukova koje čujemo.

Općenito, što je stvorenje veće, to su glasnice duže, što dovodi do dublje, rezonantnije vokalizacije, pojašnjava Herbst.

Domaće mačke imaju relativno kratke glasnice, što je dizajn pogodan za proizvodnju visokih tonova. Ipak, zagonetka mačijeg predenja je ostala, posebno kada se uzme u obzir da već divlje mačke poput geparda i risova dijele takvo ponašanje.

Grkljan proizvodi predenje

Postoji i ideja da predenje može uključivati kontrakcije mišića unutar grkljana, no tu teoriju osporavaju Herbst i drugi naučnici.

Herbst i njegove kolege koristili su jedinstvenu metodu istraživanja - ispitivanje grkljana osam domaćih mačaka koje su eutanazirane zbog bolesti. Rezultat je bio zapanjujući. Izolirani grkljan proizvodio je umirujući zvuk predenja bez ikakve pomoći mišićnih kontrakcija. Umjesto toga, magija je ležala u vezivnom tkivu smještenom unutar glasnica, mijenjajući frekvenciju proizvedenih zvukova.

Herbst je naglasio da, iako je ovo vezivno tkivo već ranije uočeno kod mačaka, niko ga prije nije izravno povezivao s činom predenja.

Međutim, bitno je napomenuti da rezultati navedenog istraživanja ne odbacuju u potpunosti ulogu mišićnih kontrakcija u pojačavanju zvukova predenja kod živih mačaka. Studija vezana za ta otkrića objavljena je u časopisu ''Current Biology''.

Umirujući mehanizam

Ipak, pitanje zašto mačke predu još ostaje. Neke teorije sugeriraju da predenje označava zadovoljstvo i potiče interakciju. Osim toga, predloženo je da predenje može poslužiti kao umirujući mehanizam i podržati proces zacjeljivanja nakon ozljede.

Misteriji naših mačijih ljubimaca nastavljaju intrigirati, a navedena nas studija dovodi korak bliže razumijevanju njihovog melodičnog predenja, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.