KUĆNI LJUBIMCI

Zašto mačka povraća hranu: Evo kada se trebate obratiti veterinaru

Kao simptom narušenog zdravlja, povraćanje kod kućne ljubimice može biti posljedica nekog oboljenja, ali ga izaziva i gutanje obroka, zatvor...

Ako je više od jednom sedmično, vodite je veterinaru. Facebook

M. Z.

20.8.2023

Povraćanje se smatra nespecifičnim simptomom narušenog zdravlja mačke i povezano je s nizom zdravstvenih problema.

Ako mačka povraća nesvarenu hranu, to može biti znak unutrašnje opstrukcije ili pankreatitisa, ili posljedica gutanja hrane, zatvora, lošeg varenja, parazitske infekcije, trovanja, stresa, depresije ili čak anksioznosti.

Važno je da saznate pravi razlog povraćanja i šta da uradite dok ne stignete kod veterinara, piše Thesprucepets.

Koja je razlika između povraćanja i regurgitacije

Poznavanje razlike između ova dva pojma može biti korisna informacija za veterinara koji treba da utvrdi tačan razlog zdravstvenog problema koji tjera mačku na povraćanje.

Regurgitacija se često pogrešno smatra povraćanjem, ali regurgitirana hrana nije tretirana želudačnom kiselinom.

Povraćanjem se izbacuje sadržaj iz želuca: hrana, voda ili žuč. To je proces koji obično prati mučnina i kontrakcija trbušnih mišića, a mačka previše balavi prije nego što povrati.

 Regurgitacija je pak izbacivanje sadržaja iz usta ili jednjaka. Hrana i/ili voda ili drugi progutani predmeti ne stižu do stomaka i nema napora prilikom izbacivanja. Za razliku od povraćanja, regurgitacija je pasivan proces kad mačka samo izbacuje ono što je progutala. Regurgitacija se dešava u roku od 30 minuta do dva sata nakon jela.

Uobičajeni uzroci povraćanja ili regurgitacije kod mačke

Najčešći uzroci povraćanja uglavnom se svode na: prebrzo gutanje hrane, alergija na pojedine namirnice, nagomilane kuglice dlaka, hrana i promjene u ishrani, gastritis, iritacija jednjaka, paraziti, zatvor, strani predmeti u crijevima, gutanje toksina ili otrovnih biljaka.

Šta da uradite ako mačka povraća nesvarenu hranu

Često povraćanje nije normalna pojava kod mačaka. Povraćanje više od jednom sedmično je definitivno znak nekog zdravstvenog problema. Ako mačka povraća nesvarenu hranu, hranite je manjim obrocima ili sipajte obrok u igračku slagalicu.

U slučaju da mačka i dalje povraća nesvareno, i uz to ima nedostatak apetita, gubitak težine, letargiju ili dijareju, odmah je odvedite kod veterinara.

Kako da pomognete mački koja povraća

U zavisnosti od dijagnoze koju uspostavi veterinar, mački će možda biti potrebna hospitalizacija radi terapije i njege, ili će joj biti potreban samo ambulantni tretman i oralni lijekovi. Ako veterinar posumnja da mačka ima crijevnu blokadu, možda će ljubimica morati da bude operirana.

Kako spriječiti povraćanje kod mačke

U zavisnosti od toga zašto mačka povraća, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da to spriječite.

Mačka koja jede prebrzo mora da jede češće i manje obroke. Provjerite koju količinu hrane mačka pojede i način na koji je unosi. Ako mačka povraća kuglice dlake, posvetite se detaljnijoj njezi njenog krzna, piše Telegraf.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.