HARA MAČIJI KORONAVIRUS

Veterinari na Kipru liječe bolesne mačke tabletama protiv COVID-19

Tablete protiv COVID-19 namijenjene za ljude na Kipru se koriste za liječenje mačaka

Mačke na Kipru zaražene virusom. Twitter

M. Z.

11.8.2023

Prvu seriju tableta protiv COVID-19 iz zaliha koje su izvorno bile namijenjene ljudima primile su veterinarske službe na Kipru kako bi njima pokušale obuzdati širenje virulentnog soja mačijeg koronavirusa koji je do sada ubio hiljade mačaka.

Alarmantan porast

- Uzeli smo zalihu od 500 kutija. Ovo je prva serija od 2.000 dostupnih paketa. U kutiji se nalazi 40 pilula, tako da zapravo govorimo o ukupno 80.000 tableta protiv COVID-19 - rekao je za Guardian Kristodoulos Pipis, čelnik državnih veterinarskih službi.

Vlasti Kipra su se odlučile na ovaj korak nakon alarmantnog porasta broja slučajeva zaraznog peritonitisa mačaka (FIP) koji uzrokuje mačiji koronavirus, koji je, ako se ne liječi, gotovo uvijek smrtonosan.

Virus je prvi put zabilježen u januaru u Nikoziji, glavnom gradu Kipra. U roku od tri do četiri mjeseca proširio se po cijelom otoku, navodi Panciparska veterinarska organizacija (PVA). Stručnjaci s Univerziteta Edinburgh, koji u saradnji s PVA-om istražuju žarište FIP-a, otkrili su da je u roku od 12 sedmica službeni broj slučajeva ove zarazne bolesti (potvrđen PCR testom) porastao 20 puta u poređenju s prethodnom godinom.

- Naše istraživanje se uveliko koncentriralo na identifikaciju moguće mutacije koja je dovela do ovog vrlo virulentnog soja FCoV-a - rekao je veterinar Karalampos Atipa s Univerziteta Edinburgh.

Aktivni sastojak

Iako mutirani mačiji virus nije povezan s COVID-19 i ne može prijeći na ljude, aktivni sastojak u tabletama protiv koronavirusa (molnupiravir) pomaže mačkama kojima je dijagnosticiran FIP. Mačiji koronavirus je prvi put zabilježen 60-ih.

Epidemije FIP-a, iako rijetke, i ranije su se javljale u Velikoj Britaniji, SAD, Tajvanu i Grčkoj, ali su uglavnom bile ograničene na uzgajivačnice. Izgleda da je na Kipru virus poprimio mnogo virulentniji infektivni oblik, koji prijeti čak i kućnim ljubimcima.

- Ova zemlja je klaonica za životinje - rekla je Zelija Gregoriou, docentica na Univerzitetu Kipar, koja je prošlog vikenda izgubila svoju stariju kućnu mačku zbog bolesti.

- Da, tu izjavu je dala vlada, što je kontradiktorno jer se ovdje ništa ne radi za mačke. Umjesto toga imamo ekonomiju smrti, a tako i funkcionira klaonica. Oni bi ih najradije pustili da umru - dodala je.

Otočno društvo za zaštitu mačaka (PAWS) je nedavno objavilo da je od januara zbog zaraze FIP-om uginulo oko 300.000 mačaka, kako lutalica tako i kućnih ljubimaca. Lokalni veterinari navode da je ova brojka pretjerana, ali nisu osporili ozbiljnost epidemije. Što se tiče drugih dostupnih antivirusnih lijekova, oni su mnogo skuplji.

100 eura kutija

Kada su prošlog vikenda vlasti najavile dopuštenje upotrebe dijela službenih zaliha lijekova za COVID-19, to je obradovalo mnoge ljubitelje mačaka, piše Bljesak.info.

- Svako pakovanje košta 100 eura. U svaki okrug bit će dostavljeno sto paketa. Tablete će moći kupiti vlasnici mačaka koji su dobili recept od veterinara - rekao je Pipis. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.