POPULARAN TREND

Evo kako da vam cijela kuća miriše danima: U vodu kojom brišete podove stavite malo ovog praha

Roditelji ne moraju da brinu ako njihova djeca dođu u kontakt sa vodom za brisanje jer je potpuno bezbjedna za djecu

Čišćenje podova. Pixabay

El. T.

4.8.2024

Cimet i voda postaju popularan trend za čišćenje podova.

Cimet je omiljeni začin koji se koristi u pecivima, kao preliv za musli ili dodatak kafi. Posebno ga volimo u hladnijim mjesecima. No, jeste li znali da cimet također može biti sjajno sredstvo za čišćenje? Saznajte kako cimet u prahu, pomiješan s vodom, može pomoći pri čišćenju, piše Granny Tricks.

Zašto bi cimet trebalo koristiti kao sredstvo za čišćenje

Cimet se vjekovima koristio u aromatične svrhe. Osim što ima fantastičan ukus i miris, ima i prirodno antibakterijsko dejstvo. Kada se koristi kao sredstvo za čišćenje, začin može da ubije do dvadeset različitih vrsta bakterija. Prirodni proizvod je nježan na površini i ne lijepi se za pod i ne gubi boju. Roditelji ne moraju da brinu ako njihova djeca dođu u kontakt sa vodom za brisanje jer je potpuno bezbjedna za djecu.

Evo kako djeluje

Voda sa cimetom za pranje poda se brzo priprema. Jednostavno dodajte malo cimeta u prahu u kantu vode. Alternativno, možete prokuhati potrebnu količinu vode sa nekoliko štapića cimeta, a zatim je dodati u kantu za čišćenje. Za jače rješenje koristite eterično ulje cimeta. U vodu treba dodati oko 20 kapi. Zatim možete očistiti pod kao i obično i jednostavno ostaviti da se osuši. Ova vrsta čišćenja se preporučuje jednom sedmično. I najbolji dio: poslije svakog brisanja vaš stan divno miriše na cimet.

Zašto bi trebalo da stavite i cimet u svoj usisivač

Da li ste oduševljeni prijatnim mirisom vode sa cimetom u svom stanu i željeli biste da vam kuća ovako miriše češće? Zatim stavite malo cimeta u novu vreću za usisivač. Kada usisavate, miris će se takođe prijatno širiti kroz vaša četiri zida, prenosi Jutarnji.hr. Važno: koristite samo male količine da ne biste oštetili usisivač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.