SAVJETI

Ovo je način da uklonite masne mrlje s kuhinjskih elemenata

Nije preporučljivo upotrebljavati oštre spužvice za ribanje, jer jednako mogu oštetiti površine

Čista kuhinja. Facebook

Z. K.

23.7.2024

Masne mrlje katkad nisu odmah vidljive na kuhinjskim elementima, ali ako se redovno ne uklanjaju, s vremenom ih je teško ukloniti, u nekim slučajevima mogu uništiti drvo i lak. Upravo zbog osjetljivosti drveta, nije moguće upotrebljavati sredstva koja invazivno uklanjanju masnoće, jer vrlo lako mogu ukloniti i boju. Također, nije preporučljivo upotrebljavati oštre spužvice za ribanje, jer jednako mogu oštetiti površine.

Blaga otopina 

Dvije kašike deterdženta za suđe pomiješajte sa 4 decilitra tople vode. Uzmite čistu krpu i njome prebrišite kuhinju. Isperite površine drugom čistom krpom i toplom vodom te prebrišite suhom krpom dok površina ne bude suha.   

Jača otopina 

Ako sama otopina s deterdžentom nije dovoljno jaka, u nju stavite dva decilitra sirćeta. Postupak ponovite.

Ribanje 

Ako trebate izribati određena mjesta, pokušajte tako da na čistu mokru krpu stavite malo sode bikarbone i njome uklonite masnoće. Nakon toga, područje prebrišite čistom mokrom krpom i vodom.

Boraks 

Jedno starinsko i vrlo efektivno sredstvo za čišćenje je boraks, koji se može kupiti u poljoprivrednoj apoteci i trgovinama s bojama i lakovima, a vrlo je jeftin. Njega stavite u otopinu deterdženta za suđe, sirćeta i vode, i to pola šolje. Ponovite brisanje krpom, isperite drugom čistom krpom i vodom.

Sjajni finiš 

Ako želite da se kuhinjski elementi posebno sjaje, prebrišite ih manjom količinom ulja od narandže ili limuna ili, pak, voskom za drvene površine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.