Ova višegodišnja biljka može da izraste od 60 do 90 centimetara, u zavisnosti od uslova u kojima raste. Možete ga bez problema uzgajati kod kuće, a važno je jedino da ga ne držite u neposrednoj blizini radijatora ili rashladne klime.
Pored toga što je neizostavan dodatak raznim jelima, postoji genijalan trik s peršunom kojeg bi svaka domaćica trebala da zna.
Naime, ako ste se ikada pitali kako održati svježinu peršuna, postoji vrlo jednostavan način kako to postići.
Postupak je sljedeći: sipajte vodu u posudu. Dodajte kašiku sode bikarbone. Umočite peršun koji ćete tako i očistiti. Poprskajte sirće po dasci za rezanje i obrišite je krpom. Zatim nasjeckajte peršun. Na dno tegle stavite papirni ubrus i dodajte peršun.
Teglu obavezno morate čuvati u frižideru. Tako pripremljen peršun možete čuvati u čak mjesec dana, a i dalje će imati svjež i i primamljiv okus i aromu, piše Jutarnji list.