Kod kuhanja riže vrijedi pravilo da na jednu šoljicu (otprilike 250 mililitara) riže idu dvije šoljice vode. Dvije šoljice riže dovoljne su za dvoje, a četiri za četvero ljudi. Prije kuhanja, rižu treba oprati kako bi nestale sve nečistoće.
Prvi korak do savršene riže jest prženje na ulju. Zagrijte ulje i dodajte rižu te prepržite dok ne dobije žućkastu boju.
Nakon toga ulijete vodu i posolite.
Čim riža zavrije, lonac poklopite i smanjite vatru.
Kuhajte oko 25 minuta dok riža posve ne omekša.
Ulje će spriječiti lijepljenje zrna, a po želji, u vodu za kuhanje možete staviti nekoliko kapi limuna kako bi riža ostala bijela.
Osim toga, rižu možete pripremiti tako da u vodu vrele i posoljene vode ubacite opranu rižu i kuhate dok na zavrije. Nakon toga smanjite vatru i kuhajte još 15 do 20 minuta. Na kraju u rižu umiješajte malo maslaca kako se zrna ne bi slijepila, piše 24.hr.