SAVJET

Želite zadržati mekoću peškira: Ovako ih perite u veš-mašini

Omekšivači su zauzeli na tržištu visoku poziciju, ali ih u ovom slučaju trebate izbjegavati

Sirće će sačuvati mekoću peškira. Printscreen

E. Ag.

24.2.2023

Sigurno vam se desilo da nakon sušenja peškira pod rukom osjetite izuzetno grub materijal, bukvalno kao da opipavate šmirgl-papir. Svaka domaćica se barem jednom susrela s tim, posebno kada su u pitanju peškiri, i to nakon svega nekoliko pranja.

Imamo dobru vijest – postoje sastojci koje svakodnevno koristite, možda i u ishrani, a koje naširoko možete upotrebljavati i prilikom pranja veša kako bi on bio mekan kao svila.

Utjecaj reklama

Pod utjecajem medija i reklama, omekšivači su zauzeli na tržištu visoku poziciju i nema domaćinstva gdje se oni ne koriste. Međutim, Nik Vudvord, stručnjak za iznajmljivanje u Esenšl Livingu, kaže da su omekšivači zapravo krivi za to što su peškiri hrapavi i grubi. Nije sporno da odjeća nakon pranja omekšivačem bude mekana i mirisna, ali to, tvrdi Vudvord, ne odnosi na peškire.

- Ulja i sastojci koji se nalaze u omekšivaču čine hrapavim vaše peškire jer oblažu vlakna u njemu tako da sredstvo maltene i ne dospije do najvažnijih dijelova materijala - istakao je Vudvord, koji umjesto sredstava za omekšavanje predlaže korištenje bijelog sirćeta.

Taj stručnjak smatra da je upotreba sirćeta odličan način da peškiri budu mekši, a da istovremeno to sredstvo ubija bakterije koje se prilikom pranja ispuštaju u veš-mašinu.

- Napunite mašinu samo peškirima i vodite računa da ona ne bude prepunjena kako bi bilo dovoljno vode za kvalitetno pranje. Deterdžent bi trebalo sipati u manjoj količini jer i hemikalije iz njega oblažu vlakna peškira. Važno je na kraju dodati pola šolje sirćeta u odjeljku za omekšivač - savjetuje Vudvord.

Čisti i mekani peškiri su cilj svake domaćice

Proces sušenja peškira jednako je važan kao i pranje jer se prilikom sušenja u mašini oni mogu oštetiti. Zato je idealna temperatura za njihovo pranje između 40 i 60 stepeni, a koristite svaku priliku da ih sušite na zraku, odnosno prirodnim putem. Ako baš želite da se vaši peškiri suše u mašini, Nik savjetuje da provjerite da ne budu tamo dugo vremena i da budu na srednjoj temperaturi kako se ne bi pohabali i uništili. Također je važno protresti ih i prije i poslije pranja kako bi njegova vlakna olabavila.

Stručnjak ističe da možda nećete odmah vidjeti rezultate, ali oni su izvjesni nakon određenog vremena korištenja ove metode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.