ZDRAV RAZVOJ

Liječnici i fizioterapeuti naglašavaju: Izuzetno je važno okretati bebe na stomak

Započnite stavljanjem bebe na prsa nakon što se probudi, ali prije hranjenja kako biste spriječili regurgitaciju

Praktikovati okretanje dok beba ne propuže. Pixabay

Dž. R.

2.9.2024

Stručno osoblje uvijek naglašava važnost vremena koje bebe trebaju provesti na stomaku, a preporuke liječnika i fizioterapeuta je prihvatila i Svjetska zdravstvena organizacija.

Međutim, iako ima brojne prednosti, neke bebe se jednostavno opiru ležanju na stomaku, ali je važno da roditelji znaju kako to uraditi ispravno.

Čuvati pod nadzorom

Vrijeme na trbuhu uključuje stavljanje budnog djeteta na stomak. Mora biti pod nadzorom kako bi se spriječilo spavanje u ovom položaju jer je povezano sa sindromom iznenadne smrti dojenčadi (SIDS) kada nije pod nadzorom.

Godine 1992. Američka pedijatrijska akademija preporučila je ležeći položaj spavanja kako bi se smanjio SIDS, što je i uspjelo. Međutim, to je izazvalo zabrinutost zbog kašnjenja u tjelesnom razvoju, što je dovelo do preporuke za vrijeme na stomaku.

Studije koje su uključivale više od 4.000 beba pokazuju da vrijeme provedeno na stomaku poboljšava motoričke sposobnosti, omogućujući kotrljanje, puzanje, sjedenje, stajanje i hodanje.

Brojne prednosti

Istraživanja pokazuju da više od 30 minuta boravka na stomaku dnevno poboljšava kontrolu glave i jača mišiće ramena i ruku. Također pomaže u sprječavanju pljosnatih fleka na glavi jer je pritisak na lobanju minimalan kada su bebe na stomaku.

Prednosti provođenja vremena na stomaku kod dojenčadi su sljedeće:

1. fizički razvoj – poboljšava motoričke vještine i povezano je s višim rezultatima Alberta Infant Motor Scale (AIMS), što procjenjuje razvoj u ležećem, sjedećem i stojećem položaju

2. kognitivni i senzorni razvoj – omogućuje multisenzorno iskustvo kroz različite uglove za vid, sluh i osjet kože

3. društveni i emocionalni rast – povezano je s boljom društvenom interakcijom, rješavanjem problema i komunikacijom

4. sprječava ravne fleke – smanjuje rizik od deformacijske plagiocefalije

5. može ublažiti simptome grčeva – jača mišiće, potencijalno smanjujući nakupljanje gasova i simptome grčeva.

Pravilno okretanje

Započnite stavljanjem bebe na prsa nakon što se probudi, ali prije hranjenja kako biste spriječili regurgitaciju. Koristite svoj glas i izraze lica kako biste je potaknuli da podigne glavu. Govor i održavanje kontakta očima također jačaju povezanost.

Također, tokom mijenjanja pelena stavite bebu na stomak nekoliko minuta. Koristite rekvizite – lopta na napuhavanje može podržati bebu, ali joj čvrsto drži leđa.

Vrijeme na stomaku može se provoditi i na podu s dekama radi udobnosti. Do 3. – 4. mjeseca pokušajte bebi savijati ruke i koristiti igračke za poticanje pokreta glave.

Ako beba plače, razgovarajte s njom ili joj pjevajte i pobrinite se da joj je udobno. Prestanite ako ostane uznemirena i pokušajte ponovno kasnije.

Kada beba uspostavi kontrolu nad glavom, stavite igračke dalje kako biste potaknuli posezanje i puzanje.

Kada početi

Uvjerite se da su bebine ruke udobno smještene. Koristite nerestriktivnu odjeću bez patentnih zatvarača ili gumba. Ako je potrebno, stavite bebu na bok, podržite je dekom ili peškirom. Vrijeme na grudima roditelja također se računa kao vrijeme na trbuhu.

Pedijatri preporučuju početak odmah nakon otpusta iz bolnice. Počnite s tri minute nekoliko puta dnevno tokom mijenjanja pelena, postupno povećavajući. Do 7. sedmice ciljajte na 15 – 30 minuta dnevno. Uvijek nadzirite bebu i izbjegavajte vrijeme spavanja na stomaku.

Preporuke za provođenje vremena na stomaku prema dobi:

1. novorođenče – tri minute, tri puta dnevno

2. prvi mjesec – četiri minute, tri puta dnevno

3. drugi mjesec – pet minuta, tri puta dnevno

4. treći mjesec – 10 minuta, tri puta dnevno

5. četvrti mjesec i kasnije – 1 – 2 sata dnevno.

Nastavite s poticanjem provođenja vremena na stomaku dok beba ne počne puzati, jer tada to dolazi prirodno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.