ŠTETNE POSLJEDICE

Previše soli u ishrani djece: Evo koje zdravstvene probleme to može izazvati

Povišen krvni pritisak kod djece nije rijetka pojava

So u hrani donosi mnogo štetnih posljedica po zdravlje. Pixabay

Dž. R.

24.4.2024

Kada se počinje sa ishranom beba, začini ne igraju veliku ulogu. Djeca se ispočetka navikavaju na okuse različite hrane te se tako stvara navika zdrave ishrane.

Preporučena količina

Prema istraživanjima djeca konzumiraju prevelike količine soli koje znaju biti puno veće od maksimalne dnevne preporučene količine. Hrana bogata solju razvija kod djece okus koji se prenosi i u odraslu dob te dovodi do rizika od štetnih posljedica u kasnijem životu.

Povećani unos soli u prehrani može dovesti do problema s visokim pritiskom, problemima s krvožilnim sistemom te moždanog udara.

Natrij je potreban element u stvaranju i prenošenju električnih impulsa u živcima i mišićima. Dnevna potreba kod odraslih je maksimalno do 6 grama, otprilike jedna i pol čajna kašičica dok je djeci za dnevne potrebe dovoljan samo jedan gram.

Povišen pritisak

Istraživanjem je obuhvaćeno preko dvije hiljade djece u dobi od 6 do 18 godina u koje su uključene i njihove prehrambene navike. Rezultati su pokazali kako 90 posto djece konzumira previše soli, a čak jedno od devet već ima povišeni krvni pritisak.

Tokom dana konzumacija soli je različita te se za doručkom kao i s grickalicama tokom dana unese oko 15 posto, za vrijeme ručka još 30 posto, a čak 40 posto cjelokupnog unosa soli dešava se prilikom večere. Jela koja su zaslužna za skoro 50 posto unosa soli tokom dana su pizza, sendviči, hljeb, peciva, supe, sir, mlijeko i perad.

Izvori soli

Prepoznavanje izvora soli u dječijoj prehrani može biti nezgodno jer je so sveprisutna u dječjim obrocima. Također je teško odrediti pojedine namirnice jer se zavisno od proizvođača količina soli u istovrsnom tipu namirnica može drastično razlikovati. 

Posebno treba obratiti pažnju na skrivene namirnice u kojima ima dosta soli kao što su hljeb, sirevi, prerađena i konzervirana hrana.

Kako bi smanjili udio soli u prehrani djece možete primijeniti neke od preventiva kao što je povećanje udio svježeg voća i povrća bez dodavanja soli u salate ili umake, kao i prilikom kupnje da provjerite sadržaj na pakiranju ili potražite oznaku bez soli ili s niskim udjelom soli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.