ISTRAŽIVANJA

Za deset godina postojat će uređaj koji će nam sugerirati šta da jedemo na osnovu našeg DNK

Socijalni fenomen

Ilustracija

CDM

29.8.2018

Za pet do 10 godina ljudi će mnogo bolje razumjeti ono što jedu, a u budućnosti će koristiti uređaje koji će biti povezani s našim DNK, koji će nam ukazivati šta je najbolje da jedemo.

To je poručila dr. Morgan Gaj (Guy), čija je uža specijalnost ishrana ljudi, a do ovog zaključka došla je sa svojim istraživačkim timom. Riječ je, kako predviđaju, o uređajima koje ćemo koristiti u svojim kuhinjama i prodavnicama, a na osnovu čije analize ćemo birati namirnice kojima bi naš organizam ostvarivao pun potencijal.

Gaj primjenjuje savremeni pristup istraživanju historije, prirode, globalnih kultura, marketinga i ponašanja potrošača na osnovu kojih dolazi do predviđanja o ishrani. Smatra da se okus može posmatrati kao socijalni fenomen iako ga doživljavamo kao biološko iskustvo.

Kultura, tradicija, religija i pakovanje proizvoda neki su od faktora koje ovaj istraživački tim koristi za kreiranje predviđanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.