OKUS KOJI KOŠTA

Omiljeno sarajevsko jelo postalo pravi luksuz: Cijena bureka dostigla 20 KM!

Osim bureka i cijene drugih vrsta pita također su porasle

Burek: Jedan od simbola čaršije. Instagram

D. H.

22.10.2024

Građani Sarajeva vjerovatno se s nostalgijom sjećaju vremena, ne tako davnih, kada se velika porcija ćevapa mogla pojesti za 4 KM, a kilogram bureka za 5 KM. Naravno, ta vremena su davno iza nas, pa tako porcija ćevapčića danas na Čaršiji košta u prosjeku gotovo 10 KM, dok se kilogram bureka na nekim mjestima penje i do 20 KM.

 Paprene cijene

Naravno, inflacija čini svoje, pa tako ni cijene hrane u centru Sarajeva nisu mogle biti pošteđene. No, ipak, ovo je povećanje koje znatno prevazilazi stope inflacije. Razlog zašto su cijene hrane u srcu Sarajeva ovako naglo skočile treba prije svega tražiti u rastu potražnje, uzrokovanom prije svega rastom brojem turista u glavnom gradu BiH posljednjih godina.

Osim bureka cijene drugih vrsta pita također su porasle. Kilogram zeljanice i sirnice sada košta 18 KM, dok je krompiruša dostupna po cijeni od 14 KM. Maslenica, omiljena među ljubiteljima slanih pita, može se naći za 12 KM. Na drugoj strani, pojedinačni komad tikvenice prodaje se po cijeni od 4,50 KM, dok je komad sjecanog bureka nešto skuplji i iznosi 5,50 KM.

Iako se pita može naručivati na vagu, neke buregdžinice na Baščaršiji imaju pravilo da ne dozvoljavaju naručivanje manje od 300 grama određene pite. Tako da su mnogi građani primorani naručivati pitu prema svojim mogućnostima, najčešće tražeći da se izvaga pite u iznosu od 3 KM, 4 KM ili 5 KM.


Cijena bureka. Screenshot

 Podijeljeni stavovi

Pitali smo i građane šta misle u ovom povećanju cijena. Većina negoduje i smatra da je prosječnom stanovniku sve teže hraniti se u restoranima.

- Da i plate rastu kao na zapadu složio bih se i sa rastom cijena u BiH – kaže Rasim Karat.

- Ja za 20 KM kupim tri kile mesa i napravit ću sama pitu jednako ukusnu da cijela familija jede. Ljudi su lijeni da kuhaju, a žale se na cijene – ističe Zemina Durić.

Ipak, neki misle da su ove cijene sasvim opravdane.

- Kila mesa sada košta 15 KM, kila crvenog luka 2 KM, a gdje je brašno, ulje i ostalo što ide. Kome je skupo neka pravi kod kuće – kaže Fata Orašćanin.


Dalje od centra jeftinije

Ipak, kako se udaljavate od Baščaršije i centra grada, tako padaju i cijene naših tradicionalnih specijaliteta. Ako biste burgedžinicu na čaršiji zamijenili s nekom koja se nalazi u Novom Sarajevu ili Novom Gradu, prošli biste skoro duplo jeftinije. Tako se u ovim dijelovima grada kilogram bureka može kupiti već za 11-12 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.