Građani Sarajeva vjerovatno se s nostalgijom sjećaju vremena, ne tako davnih, kada se velika porcija ćevapa mogla pojesti za 4 KM, a kilogram bureka za 5 KM. Naravno, ta vremena su davno iza nas, pa tako porcija ćevapčića danas na Čaršiji košta u prosjeku gotovo 10 KM, dok se kilogram bureka na nekim mjestima penje i do 20 KM.
Paprene cijene
Naravno, inflacija čini svoje, pa tako ni cijene hrane u centru Sarajeva nisu mogle biti pošteđene. No, ipak, ovo je povećanje koje znatno prevazilazi stope inflacije. Razlog zašto su cijene hrane u srcu Sarajeva ovako naglo skočile treba prije svega tražiti u rastu potražnje, uzrokovanom prije svega rastom brojem turista u glavnom gradu BiH posljednjih godina.
Osim bureka cijene drugih vrsta pita također su porasle. Kilogram zeljanice i sirnice sada košta 18 KM, dok je krompiruša dostupna po cijeni od 14 KM. Maslenica, omiljena među ljubiteljima slanih pita, može se naći za 12 KM. Na drugoj strani, pojedinačni komad tikvenice prodaje se po cijeni od 4,50 KM, dok je komad sjecanog bureka nešto skuplji i iznosi 5,50 KM.
Iako se pita može naručivati na vagu, neke buregdžinice na Baščaršiji imaju pravilo da ne dozvoljavaju naručivanje manje od 300 grama određene pite. Tako da su mnogi građani primorani naručivati pitu prema svojim mogućnostima, najčešće tražeći da se izvaga pite u iznosu od 3 KM, 4 KM ili 5 KM.