USPJESI

Predsjedavajući Okerić i ministrica Hota-Muminović ugostili nadarene učenike u zgradi Vladi Kantona Sarajevo

Prisustvovali i mentori učenika

Piše: A. Ovčina

7.7.2021

Učenici u zgradi Vlade Kantona Sarajevo - Avaz
Učenici u zgradi Vlade Kantona Sarajevo - Avaz
Okerić: Podržati sistemski rad nadarenih učenika - Avaz
Hota-Muminović: Zaista briljiramo - Avaz
Učenik se takmiči iz predmeta fizika - Avaz
+5

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić jutros su upriličili prijem za nadarene učenike Kantona Sarajevo koji su se plasirali na olimpijade ili su osvojili medalje na međunarodnim takmičenjima iz matematike, fizike, informatike i geografije, kao i za njihove profesore.

Okerić je istakao da imaju priliku ugostiti nadarene učenike iz KS koji su ostvarili zapažene rezultate na međunarodnim takmičenjima, a neki od njih su ostvarili normu za učešće na olimpijadi.


Podržavanje učenika

- Vlada KS zajedno sa Skupštinom KS zajedno su u potpunosti opredjeljeni da se podrži sistemski rad nadarenih učenika u KS, tako da ćemo već rebalansom i prijedlogom budžeta za ovu godinu izdvojiti sredstva samo za tu namjenu kako se ne bi bavili ovakvim prilivima kada se ostvare rezultati, već da potičemo mlade ljude da se edukuju, obrazuju, takmiče u ovim oblastima gdje su naši učenici postigli rezultate - kazao je predsjedavajući Skupštine KS. 

Ministrica je istakla da su danas prisustvovali najbolji ambasadori, oni koji nose najbolje svjetlo i priču u BiH. 

- Iako nam prosječna pismenost nije na zavidnom nivou tamo gdje je izvrnost u pitanju, zaista briljiramo. BiH, najbviše Kanton Sarajevo svake godine dobije nekoliko medalja sa međunarodnih takmičenja u znanju. Takvi učenici za nas su posebno privilegija i obaveza - kazala je ministrica Hota-Muminović.

Dodala je da će ovakvu djecu nastaviti podržavati.

- Danas je 18 učenika sa nama onih koji su izborili plasman na olimpijadi. Međunarodnih olimpijada ima na raznim nivoima. Ne trebamo stavljati presiju i akcenat na medalju. Takmičar se ne može takmičiti ako stalno misli na pritisak medalje, zato ih podučavamo da uživaju u procesu, priprema i zadacima - kazala je ona. 

Osvojili medalje

Ovom prilikom medijima su se obratili i učenici govoreći o svom uspjehu.

Učenik trećeg razreda Bošnjačke gimnazije u Sarajevu, Tarik Žgalj takmiči se iz predmeta fizika i nedavno je na Evropskoj olimpijadi iz fizike, održanoj ove godine u online formatu osvojio bronzanu medalju.

Ranije je osvojio srebrenu medalju na Međunarodnoj olimpijadi metropola i bronzanu medalju na Balkanskoj olimpijadi iz fizike, te ostala mjesta na federalnim i državnim takmičenjima. 

Asja Ćatić, ove godine završila je prvi razred Druge gimnazije u Sarajevu.

- Takmičim se iz matematike. Prošle godine osvojila sam bronzanu medalju na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke. Za taj uspjeh sam najponosnija. Sada idemo na pripreme. Vjerujem da je obrazovanje vrlo bitno za mlade ljude - kazala je ova učenica.

Damir Mujkić završio je deveti razred osnovne škole u Novom Travniku, a ove godine upisao se u prvi razred Druge gimnazije u Sarajevu. 

- Ja sam takmičar iz matematike i informatike. Sada sam osvojio zlatnu medalju i prvo mjesto s maksimalnim brojem bodova na Juniorskoj matematičkoj olimpijadi koja se održala prošle sedmice. Predstavljat ću BiH na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi za srednje škole. Iz informatike ću predstavljati BiH na Evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi koja će se održati u augustu - kazao je on.

Učenik Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu, Ahmed Čomor, osvojio je bronzanu medalju na Balkanskoj olimpijadi iz geografije. Prošle godine osvojio je medalju na Evropskoj olimpijadi iz geografije.

- Nisam siguran čime ću se baviti u budućnosti. Sve više ljudi danas radi online. Ne mora značiti da ću se baviti geografijom. Imam još dvije godine srednje škole da razmislim čime ću se baviti - kazao je ovaj učenik. 

Boris Stanković istakao je da je ove godine završio treći razred Druge gimnazije u Sarajevu te da je dugogodišnji takmičar iz matematike i olimpijac.

- Ove godine po treći put predstavljam BiH na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi, najprestižnijem svjetskom takmičenju, gdje sam prošle godine osvojio bronzanu medalju, a ove godine nadam se da ću uz malo sreće posrebriti tu medalju - istakao je ovaj učenik. 

Među prisutnima, bio je Admir Bećirević asistent na Prirodno matematičkom fakultetu (PMF) koji priprema učenike, kao i Senad Isaković potpredsjednik Društvenih fizičara FBiH i asistent na PMF-u u Sarajevu.

Ovom prilikom predsjedavajući i ministrica proveli su vrijeme sa učenicima razgovarajući, pri čemu su učenici dobili poklone i tortu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.