SARAJEVO

Sastanak poljoprivrednika zbog neusvajanja budžeta FBiH

Nema dogovora među udruženjima i svako funkcionira za sebe

M. R. S.

1.2.2019

Sarajevo: Sastanak poljoprivrednika. M. T.

Udruženje poljoprivrednika FBiH ipak će sačekati još deset dana na usvajanje federalnog budžeta u Domu naroda Parlamenta FBiH, prije nego donesu odluke o eventualnim blokadama.

Dogovoreno je to danas na sastanku predstavnika poljoprivrednika većine kantona održanom u zgradi sarajevske Općine Vogošća.

Podsjetimo da je iz ovog udruženja ranije upozoreno da će blokirati centrale političkih stranaka, zgradu OHR-a i zgradu Parlamenta ako do 1. februara ne bude usvojen budžet.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, kazao je da su odlučili sačekati još deset dana jer imaju neka obećanja da će u tom periodu biti konstituirajuća sjednica Doma naroda.

Na pitanje ko im je to obećao, odgovorio je da nije niko direktno njima obećao, već da slušaju izjave nekih predstavnika stranaka koji kažu da bi to bilo moguće u narednih deset dana.

- Mi prve isplate očekujemo svakako u aprilu. Prije su trebale reagirati sve ove druge kategorije – dodao je Bićo.

Nije mogao precizno odgovoriti hoće li ići u ranije najavljene blokade nakon 10. februara.

Na pitanje je li se pokazalo da najranjivije kategorije, odnosno borci, penzioneri, poljoprivrednici, nisu saglasni da izađu na protest i traže prava, odgovorio je da nema dogovora među udruženjima i svako funkcionira za sebe. 

- Imamo više od 500 udruženja poljoprivrednika, oko 70.000 gazdinstava, od čega pola živi od poljoprivrede. A sjede i šute i čekaju da neko riješi njihov problem – kazao je Bićo. 

Poljoprivrednici su danas na sastanku razgovarali i o iznosu poticaja iz budžeta, te je Bićo ponovio da nisu zadovoljni jer se ne poštuje zakonska obaveza da se bar tri posto budžeta FBiH odvaja za poljoprivredu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.