OPASNOSTI

Na području općine Novo Sarajevo registrirano čak 109 klizišta

Prvo će se sanirati najkritičnija klizišta u naseljima Velešići i Hrasno Brdo, rekao je Rovčanin

Klizište u ulici Muhameda ef. Pandže

Piše: E. PARLIĆ

10.12.2018

Na području općine Novo Sarajevo registrirano je 109 klizišta na padinskim dijelovima u naseljima Velešići, Hrasno Brdo, Vraca, Gornji Kovačići i Dolac (Obad). Putem Zavoda za izgradnju KS, od 1999. do 2016. godine sanirano je 20 klizišta, a ukupna vrijednost radova je tri miliona maraka, od čega je milion finansirala Općina.

Naša ekipa posjetila je dva najkritičnija klizišta - u naselju Velešići, u ulici Muhameda ef. Pandže i u naselje Hrasno Brdo, u Novopazarskoj ulici.

Kvalitetan plan

Na prijedlog vijećnika Saveza za bolju budućnost u Novom Sarajevu, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća usvojen je Nacrt plana sanacije klizišta na području općine Novo Sarajevo za period 2019. - 2028. Javne rasprave trajat će 60 dana. Kako nam je rekao vijećnik Edin Rovčanin (SBB), u pitanju je najveći kapitalni projekt.

- Na području općine registrirana klizišta zauzimaju 212 hektara, a sanirana 17. Imamo kvalitetan plan sanacije, a vijećnici su jednoglasno podržali inicijativu. Naredne godine trebaju početi radovi, a prvo će se sanirati najkritičnija klizišta – kazao je Rovčanin.

Istaknuo je da je Zavod za planiranje razvoja KS u najvećoj mjeri doprinio ovom projektu. Općina je obavezna da svake godine izdvaja novac za sanaciju klizišta, što bi, prema procjeni, trebalo biti od 300 do 500 hiljada maraka, rekao je Rovčanin.

Ugrožene kuće

Fuad Babić, koordinator za sanaciju klizišta, izjavio je za “Avaz” da je najkritičnije u ulici Muhameda ef. Pandže. 

- Ugrožene su brojne stambene kuće. Zavod za izgradnju dao je kompletan program aktivnosti, nekoliko puta smo izlazili na teren, ali pomaka nema. Problem koji traje godinama je u Novopazarskoj ulici i nekoliko puta smo davali upute – rekao je Babić.  

Katastrofalno stanje vodovodne i kanalizacione mreže 

Uzroci pojave klizišta su katastrofalno stanje vodovodne i kanalizacione mreže. Na to, također, utječu i nekvalitetno i nestručno izgrađene septičke jame te nestručno zasijecanje padina za gradnju individualnih objekata. 

Jedno od najopasnijih klizišta na Hrasnom Brdu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.