PROBLEMI

Još nema odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

Tražim da se napravi detekcija učinjenih propusta koji su projekt doveli u blokadu, kazao je Rađo

Projekt zaštite izvorišta Sarajevsko polje u blokadi

Piše: A. TABAK

3.5.2018

Kako ni nakon osam godina od pokretanja izrade projekta nije donesena Odluka o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje, zastupnik u Skupštini KS Dževad Rađo (SBB) na posljednjoj sjednici tražio je od Vlade da se u roku od 15 dana formira neovisna komisija.  

Kako je kazao, njen zadatak bi bio da za Vladu i Skupštinu sačini detaljan izvještaj o svim dosadašnjim aktivnostima na projektu i to od trenutka pokretanja projekta do danas.

 Dugoročne mjere 

- Tražim da se napravi detekcija učinjenih propusta koji su projekt doveli u blokadu i da komisija predloži kratkoročne i dugoročne mjere kako bi se prevazišlo ovo stanje. U sastav komisije ne bi trebala ulaziti lica uposlena u KS, kao što je Zavod za izgradnju – kazao je Rađo.


Rađo: Prevazići stanje

Ističe da su svi organi koji su na bilo koji način učestvovali u projektu dužni komisiji dostaviti podatke, a ona bi trebala u roku od 90 dana napraviti detaljan izvještaj i utvrditi propuste.

Rađo dodaje da je ovaj projekt započet još 2010. godine i da je koordinaciju vodilo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, dok je nosilac pripreme bio Zavod za izgradnju KS.

Rješenje problema 

- U 2016. godini informirani smo da je projekt ušao u blokadu pa smo, na prijedlog Vlade KS, usvojili izmjene Zakona o vodama kao rješenje problema. Ali, trenutna situacija pokazuje da obećanje nije ispunjeno. Nakon toga Vlada formira komisiju za izradu nacrta odluke o privremenoj zaštiti u aprilu prošle godine, da bi u aprilu ove podnijeli izvještaj koji je pokazao nedostatke u elaboratu – rekao je Rađo. 

Nadležnost Ministarstva privrede KS 

S obzirom na to da je projektom 2010. godine koordiniralo Ministarstvo prostornog uređena, građenja i zaštite okoliša, kontaktirali smo ministra Čedomira Lukića. On nam je kazao da ova oblast ne pripada njegovom resoru i da je za to zaduženo Ministarstvo privrede KS. Ministar Muharem Šabić, međutim, nije odgovarao na naše pozive.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.