PREDSJEDNIK RS

Dodik: Narodi kojima smo donijeli slobodu pokušali su da nas ponize, Jugoslavija je bila greška

Istakao je da je više od 100 godina bilo potrebno da se jedinstveno obilježava ovaj praznik

Dodik u Palati RS. Srna

D. H.

prije 3 dana

U Palati Republike u Banjoj Luci počeo je prijem, kojeg organizuje predsjednik RS Milorad Dodik, povodom "Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave", a na početku svečanosti intonirane su himne Republike Srpske i Srbije.

Slobodarski narod

Dodik je istakao da je srpski narod uvijek bio slobodarski, te da danas RS i Srbija slave jedinstven praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

- Zato želim našem narodu i svim ljudima koji sa nama žive da čestitam ovaj praznik. Da im bude srećan i dugo da ga obilježavaju - rekao je Dodik.

Istakao je da je više od 100 godina bilo potrebno da se jedinstveno obilježava ovaj praznik, odnosno dan kada je probijen Solunski fornt. "Tada je donesena sloboda ne samo srpskom narodu, nego i ostalim narodima na ovim prostorima. Ti kojima smo donijeli slobodu poslije su pokušali da nas satanizuju i ponize", rekao je Dodik.

Dodao je da za srpski narod sloboda nema cijenu, jer su u prošlosti upravo slobodu plaćali životima.

Pozvao je na očuvanje mira i stabilnosti na ovim prostorima istakavši da volja jednog naroda za slobodom i jedinstvom nije uperena protiv nekoga, već je odraz želje za mirnim suživotom. "Ako niste uporni onda će vam oduzeti jedinstvo i slobodu. Ako nemate jedinstvo, onda ste izgubljeni i tuđi. To je baš ono što naši neprijatelji žele. Sloboda je uvijek vezana za postojanje države. Tako je i danas", rekao je Dodik.

Istakao je da su slobodu Srbima navodno davali saveznici a zapravo su davali kredite, te ukazao da su jedino Rusi poslali ultimatum saveznicima da se sačuva srpska vojska i narod te da se njima duguje zahvalnost.

Jugoslavija greška

- Srpskog borca nije ništa pokolebalo da bude snažan i da izbori slobodu - rekao je Dodik.

Kaže da je bila greška poslije Prvog svjetskog rata praviti zajedničku državu, jer su drugi narodi to iskoristili za predah da bi ugrozili slobodu srpskog naroda i ostvarili svoje nacionalne interese. "Za slobodu koju mi živimo zaslužni su svi oni koji su dali svoje živote", naglasio je Dodik.

Dodik je izrazio zahvalnost Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću jer sa Srpskom proslavljavju Dan srpskog jedinstva, te dodao da je srpski narod uvijek imao hrabrosti da stane pred velike sile da bi sačuvao ponos, dostojanstvo i slobodu.

- Tako je bilo i kada smo stali pred Osmanlije, Austrougare, Nijemce pa i NATO savez devedesetih godina - istakao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.