TIJELO ŠALJE SIGNALE

Neočekivan znak ovulacije: Ove promjene na grudima ukazuju da je žena u plodnim danima

Obratite pažnju i na ovaj simptom ovulacije ako pokušavate da ostanete u drugom stanju

Mnoge žene osjećaju neki stepen bola u grudima tokom ovulacije. Facebook

E. Ag.

jučer

Kada želite da dobijete bebu, prva stvar na koju žene obraćaju pažnju je ovulacija.

Tijelo može da šalje veoma različite znake koji ukazuju na ovulaciju, a vrijedi da znate da bolne grudi ili neke druge promjene na grudima također mogu da ukažu na ovulaciju.

Hormonske promjene

Grudi, a naročito bradavice, mogu da budu osjetljive i bolne u periodu ovulacije zbog hormonskih promjena koje se javljaju kada se jajna ćelija oslobađa iz jajnika. Koliko će ti simptomi biti izraženi, individualna je stvar.

Mnoge žene osjećaju neki stepen bola u grudima tokom ovulacije, koji zapravo ukazuje na povećanje estrogena u tijelu i znak da je tijelo tada u najplodnijim danima. Međutim, ukoliko do ovulacije ne dođe (u pitanju je anovulacija), hormonski disbalans između progesterona i estrogena također može da uzrokuje bolne grudi, piše motherandbaby.com.

- Bol u grudima pri sredini menstrualnog ciklusa se često povezuje sa ovulacijom. Ovaj bol je povezan sa hormonskim promjenama u ovoj fazi. Povećanje estrogena praćeno je smanjenje nivoa progesterona i to može da uzrokuje osjetljivost ili bolne grudi - kaže ginekolog Amit Ša.

Ova vrsta bola je obično ciklična, što znači da se ponavlja u isto vrijeme tokom svakog ciklusa.

Ako osjećate sljedeće simptome oko sredine menstrualnog ciklusa (okvirno oko 14. dana ciklusa), možda vam grudi signaliziraju da ovulirate:

- Osjetljivost grudi i bol

- Osjetljivost bradavica

- Otečene i teške grudi

- Osjetljivost u predjelu ispod pazuha.

Ukoliko su ovi simptomi uporni, nisu se ranije javljali ili su veoma ozbiljni, izraženi, potražite savjet ljekara – najčešće nije ništa ozbiljno, ali je uvijek dobro konsultovati stručnjake.

Grudi su bolne obično u vrijeme kada je nivo progesterona na vrhuncu, što je oko nedjelju dana prije menstruacije. Ako vam ciklus traje 28 dana što je najčešće slučaj, grudi mogu da budu bolne oko 21. dana. Kako se snižava nivo hormona, trebalo bi da se smanjuje i bol.

Simptom trudnoće

Inače, bolne i osjetljive grudi mogu da budu i rani simptom trudnoće, a dr. Amit objašnjava kako da razlikujete šta je u pitanju.

- Bol u grudima koji je povezan sa trudnoćom je uporniji i nije povezan sa menstrualnim ciklusom. U tom slučaju je često praćen simptomima poput izostanka menstruacije, mučnine, umora. S druge strane, bol u grudima povezan sa ovulacijom je generalno predvidljiviji, dešava se oko sredine ciklusa i može da se javi uz druge znake ovulacije poput grčeva u stomaku ili promjena u sekretu - navodi dr. Amit.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.