VAŽNO ZNATI

Gljivična infekcija soor: Prevencija nastanka i povezanost s dojenjem

Soor je vrlo zarazan pa majke koje doje i bebe mogu ući u kontinuirani ciklus međusobne zaraze te je važno da se i majka i beba liječe

Pojavljuju se bijele fleke. Lupilu

Dž. R.

12.8.2024

Gljivična infekcija koja se može razviti u ustima, grlu i drugim dijelovima tijela naziva se soor. Kada je ova infekcija prisutna mogu se javiti bijele, uzdignute lezije koje liče na svježi sir, a vrlo brzo nakon razvijanja može uzrokovati bol i crvenilo u ustima.

Problem s hranjenjem

Drugi naziv za soor u ustima ili grlu je orofaringealna kandidijaza. Kad su u pitanju soor i dojenje, ponekad se može pojaviti kod dojene djece i na bradavicama dojilja.

Soor je uzrokovan prekomjernim rastom Candide albicans, gljivice koja živi u probavnom traktu i na koži. Candida obično ne uzrokuje probleme, ali ako se nekontrolirano razmnožava, može doći do soora.

Kod žena koje doje soor se može smjestiti na bradavicama, areolama i dojkama, uzrokujući značajnu bol. Vjerojatnije je da će se to dogoditi ako su bradavice napukle i otvorene ili ako postoji vaginalna gljivična infekcija.

Bebe koje doje mogu dobiti soor u ustima i na jeziku. To se naziva oralni soor. Oralni soor kod beba može biti bolan. Beba može biti nervozna ili imati problema s hranjenjem. Oralni soor čest je kod dojenčadi mlađe od šest mjeseci.

Simptomi infekcije

Soor na dojkama može izazvati bol tokom i nakon hranjenja. Za neke žene bol može biti ekstremna. Bol može biti izolirana u bradavicama ili iza areola ili može zračiti kroz cijelu dojku do sat vremena nakon dojenja. 

Dodatni simptomi mogu uključivati svrbež bradavica, blijede bradavice i areole ili bijele površine na bradavicama i areolama, privremeni ili dugotrajni osjećaj peckanja u bradavicama, sjajna koža na ili oko bradavica, ljuskice na bradavicama i areolama.

Simptomi oralnog soora kod beba mogu uključivati bijele mrlje mliječnog izgleda na desnima, jeziku, unutarnjoj strani obraza i krajnicima, koje lako krvare kada se dodirnu, nadražena, crvena koža u ustima, ispucala koža u uglovima usta, pelenski osip koji neće nestati.

Uzroci pojave

Soor može biti uzrokovan prekomjernim rastom gljivice Candide albicans. Može doći do prekomjernog rasta ako zdrave bakterije u tijelu ne mogu držati Candidu pod kontrolom. To se također može dogoditi ako je imunološki sistem oslabljen ili nezreo. Bebe su osjetljivije na oralni soor jer nemaju potpuno razvijen imunološki sistem.

Soor je vrlo zarazan pa majke koje doje i bebe mogu ući u kontinuirani ciklus međusobne zaraze te je važno da se i majka i beba liječe kada dođe do infekcije.

Prilikom soora majčino mlijeko, kao i sve što dotakne dojke, može širiti gljivice. Ovo uključuje ruke, grudnjaci za dojenje, jastučići za dojenje, odjeća i peškiri.

Ako beba ima soor, sve što stavi u usta također može proširiti soor. Važno je sterilizirati dude, prstenove za zube i bočice za bradavice kako biste to izbjegli. Oralni soor se s bebe može prenijeti na dojke tokom dojenja.

Faktori rizika

Ovo su faktori rizika za razvoj soora:

1. oslabljen imunitet – oralni soor češće se javlja kod dojenčadi i starijih osoba zbog smanjenog imuniteta; neka medicinska stanja i tretmani mogu potisnuti imunološki sustav, kao što su rak i njegovo liječenje, transplantacija organa i potrebni lijekovi koji potiskuju imunološki sustav i HIV

2. dijabetes – ako imate neliječeni dijabetes ili bolest nije dobro kontrolirana, slina može sadržavati velike količine šećera, što potiče rast Candide

3. vaginalne gljivične infekcije – uzrokuju iste gljivice koje uzrokuju oralni soor; infekcija se može prenijeti na bebu

4. lijekovi – kao što su prednizon, inhalacijski kortikosteroidi ili antibiotici koji remete prirodnu ravnotežu mikroorganizama u tijelu mogu povećati rizik od oralnog soora.

Adekvatno liječenje

Soor se može liječiti antifungalnim lijekovima. Liječnik može propisati lokalnu kremu protiv gljivica za nanošenje na dojke, kao što je krema s mikonazolom.

Neke lokalne kreme prikladne su za oralnu upotrebu, ali druge ćete morati očistiti s dojke prije nego što dopustite bebi da doji. Pitajte liječnika ili ljekarnika je li krema koju koristite sigurna za bebu. Također se mogu propisati lijekovi protiv gljivica u obliku tableta.

Kod žena s dijabetesom treba provjeriti je li šećer u krvi pod kontrolom. Čak i ako osoba nema dijabetes, liječnik može preporučiti smanjenje unosa šećera, uključujući rafinirane ugljikohidrate, dok se infekcija ne riješi.

Ako infekcija uzrokuje bol, moguće je započeti terapiju lijekovima protiv bolova koji se mogu koristiti tokom dojenja.

Čišćenje soora

Beba će dobiti oralni gel za soor koji joj treba nanijeti na unutarnju stranu usta. Većinu oralnih gelova tkivo dojke ne apsorbira lako, stoga svakako nabavite i koristite vlastiti recept.

Soor može smanjiti količinu mlijeka, a može biti i teže dojiti dok se osjećaju simptomi. Međutim, može se nastaviti dojiti tokom liječenja, a nastavak dojenja može pomoći u održavanju količine mlijeka.

Liječenje soora može potrajati i do dvije sedmice.

Prevencija infekcije

Pazite na ovo kako biste spriječili razvoj soora:

1. često perite ruke, posebno nakon dojenja i mijenjanja pelena

2. pokušajte smanjiti stres, visoke razine hroničnog stresa mogu negativno utjecati na imunološki sistem

3. hranite se uravnoteženo i smanjite unos šećera

4. sterilizirajte sve što beba stavlja u usta, poput duda varalica ili igračaka za zube

5. neka bradavice budu suhe između dojenja

6. ako koristite jastučiće za dojke, koristite one bez plastičnih uložaka, oni mogu zadržati vlagu, čineći vas osjetljivijima na soor

7. povećajte razinu dobrih bakterija svakodnevnim unosom jogurta ili uzimanjem probiotika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.