OBRATITE PAŽNJU

Ovo je razlog zašto se beba probudi kada je spustite u krevetac

Kada spustite bebu, držite je malo duže rukama, ljuljajte je

Beba spava. Facebook

Z. K.

8.8.2024

Konačno ste uspjeli da uspavate bebu, ali radije ne biste da je spustite, jer će se odmah probuditi? Kada stavljaju bebu koja spava u krevetac, roditelji često nesvjesno naprave jednu grešku koja bebu budi.

- Kada iznenada položite bebu na krevet nakon što ste je prethodno držali u toplom i sigurnom naručju, ponovo budite njena čula. Usljed iznenadnog odvajanja osjeća da je pod stresom i zbog toga se budi. Ako je stavljate na bok i nastavite da je “držite” dok je spuštate u krevet, njeno tijelo će se postepeno prilagođavati novom okruženju, tako da se dijete ne probudi - objašnjava medicinska sestra Courtney.

Pravilno spuštanje u četiri jednostavna koraka:

1. Obratite pažnju na to kako spuštate bebu – važno je da je ne spuštate horizontalno, već tako da prvo stopala dodiruju podlogu.

2. Ne stavljajte bebu u krevetac na leđa, već je nježno okrenite na bok.

3. Kada spustite bebu, držite je malo duže rukama, ljuljajte, tapšite po guzi, kako bi čvršće zaspala u položaju u kojem se nalazi.

4. Tek kada ste sigurni da beba čvrsto spava, lagano je okrenite u položaj u kojem obično spava i izvucite prvo jednu, pa drugu ruku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.