SPAVANJE

Dovoljno sna - bolje zdravlje

Kod djece nedostatak sna može rezultirati puno većim problemima nego što su gunđanje i loše raspoloženje

Malo spavanja djeci donosi brojne zdravstvene probleme. Ilustracija

"Bebe i mame"

22.4.2019

Naučna istraživanja pokazala su da djeca koja premalo spavaju imaju više zdravstvenih problema, poput alergija, infekcija uha i problema sa sluhom.  

Mnoge roditelje iznenadit će ova informacija, jer se malo ko sjeti spavanja, ako dijete ima, recimo, česte upale uha. A, umorna i neispavana djeca često imaju emicionalnih i društvenih problema.

Debljina i dijabetes

Nedovoljno sna kod djece povezano je sa pretilošću i dijabetesom. Drugim riječima, premalo sna može na djecu djelovati tako da previše jedu. Jedno američko istraživanje iz 2004. čak je povezalo nedostatak sna sa sklonošću nezdravoj hrani - onoj s previše ugljikohidrata i kalorija.

Nedostatak sna utječe i na metabolizam šećera i na lučenje inzulina, što su faktori povezani s dijabetesom. Ovo potvrđuju i brojevi: sve više djece nedovoljno spava, a istovremeno je zabilježen i porast dijabetesa tipa 1 među djecom.

I dok su tjelesne posljedice nedostatka sna manje očekivane, one psihičke su najčešće razumljivije. Nedostatak sna utječe na razvoj depresije i anksioznosti, kao i na količinu hormona stresa u krvi.

Igre i imunitet

Nedovoljno sna utječe i na imunitet, jer se tokom sna organizam obnavlja, odmara i skuplja snagu. Inrterleukin-1, tvar koja pojačava imunitet, oslobađa se tokom spavanja. Nekoliko uzastopnih noći slabog sna djetetu može naglo i vidljivo srušiti imunitet.

Osim toga, djeca koja premalo spavaju nespretnija su i sklonija nezgodama, njima se češće događaju povrede na biciklu i na igralištima, što nije teško objasniti, jer je logično da se kod umornog organizma smanjuju motoričke sposobnosti.

VAŽNO

Gubitak sna može promijeniti i reakcije na vakcine i neke lijekove, pa bi dobro bilo omogućiti djetetu više sna u vrijeme bolesti, uzimanja lijekova ili vakciniranja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.