Sastojci za prhko tijesto: 400 g pšeničnog oštrog brašna tip 400, 1/2 vrećice praška za pecivo, 220 g maslaca, 80 g šećera, 2 jaja.
Za nadjev: 500 g svježeg kravljeg sira, 100 g šećera u prahu, 2 vanilin šećera, 1 kašika naribane limunove korice, 3-4 kašike limunovog soka, 2 vrećice pudinga od vanilije, 3 jaja, 150 ml vrhnja za kuhanje.
Priprema
1. Od brašna, praška za pecivo, maslaca, šećera i jaja napraviti prhko tijesto. Ostaviti ga na hladnom mjestu pola sata.
2. Za to vrijeme pripremiti nadjev. Svježi sir dobro ocijediti i umutiti ga mikserom.
3. Dodati šećer u prahu, vanilin šećer, limunovu koricu i sok, sadržaj vrećice pudinga, žumance i vrhnje. Sve dobro izmiješati, a na kraju lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanaca.
4. Prhko tijesto premijesiti, razvaljati te sa 3/4 količine tijesta obložiti dno i stranice okruglog kalupa promjera 20 cm.
5. Peći u rerni zagrijanoj na 210 stepeni 10-15 minuta dok tijesto ne dobije svjetložutu boju.
6. Kalup s tijestom izvaditi iz rerne, uliti pripremljeni nadjev, po površini naribati preostalo prhko tijesto i nastaviti peći na istoj temperaturi 20-ak minuta, a potom još 30 minuta na temperaturi od 180 stepeni.