Zelena gusjenica
* Sastojci za jednu osobu: pola svježeg krastavca, 1 šnita integralnog hljeba, 1 kašika sirnog namaza, vlasac.
* Priprema
1. Svježi krastavac ogulite i narežite na kriške.
2. Šnitu hljeba namažite sirnim namazom.
3. Krastavac posložite u obliku gusjenice i sve pospite vlascem.
* Savjet: Krastavac možete zamijeniti mladom mrkvom pa ćete dobiti narandžaste gusjenice.
Mozaik
* Sastojci za jednu osobu: 1 pecivo od integralnog brašna, 20 g maslaca, pola svježe crvene paprike, 1 kriška sira edamera, 2 lista zelene salate.
* Priprema
1. Papriku narežite na kockice i pomiješajte s maslacem.
2. Tako pripremljen maslac namažite na obje polovine peciva. Na donju polovinu peciva stavite zelenu salatu, zatim sir, preklopite drugom polovinom peciva i sendvič je gotov.
Cvijet
* Sastojci za dvije osobe: 1 okruglo pecivo, 2 kašike sirnog namaza, 2 kašike sirnog namaza s vlascem, 11 mini mocarela, 4 kriške pureće šunke, malo paradajza.
* Priprema
1. Pecivo prerežite napola.
2. Pola količine sirnog namaza razmažite po polovini peciva.
3. Sirni namaz s vlascem stavite u vrećicu za ukrašavanje i po površini peciva oblikujte male kružnice.
4. Mocarelu narežite na šest kriški koje zatim prepolovite kako biste dobili oblike latica. Unutrašnjost cvijeta ukrasite polovinama šunke i paradajzom.
5. Postupak ponovite s drugom polovinom peciva.
Veseli sendviči
* Sastojci: 5 kašika majoneze, 1 kašika nasjeckanog začinskog bilja, pola zelene paprike, 3 kašike kukuruza šećerca iz limenke, 1 mali hljeb sa sjemenkama, 4 kriške tvrdog sira.
* Priprema
1. Papriku narežite na kockice, dodajte nasjeckano začinsko bilje i sve ostale sastojke, osim sira.
2. Hljeb narežite na šnite, ali nemojte ih prerezati do kraja, neka se drže zajedno na donjoj strani.
3. Svaki drugi prorez između kriški namažite pripremljenom smjesom i ugurajte krišku sira.
4. Hljeb omotajte folijom i pecite 20-ak minuta na 200 stepeni.
5. Sendvič narežite tako da tamo gdje nije stavljen nadjev odrežete šnitu do kraja, tako da svako dobije sendvič s dvije kriške hljeba i nadjevom u sredini.