VEOMA ZDRAVO

Jedna kašičica prije jela: Ova namirnica snižava šećer, holesterol i uklanja umor

Džesi je testirala svoja četiri glavna savjeta u jednomjesečnom ispitivanju sa 2.700 ljudi iz 110 zemalja, starosti od 20 do 70 godina

Sirće. Pixabay

El. T

7.12.2024

Francuska biohemičarka Džesi Inšaspi govorila je o prednostima sirćeta u razgovoru sa Stivenom Bartletom u njegovoj podkast emisiji „Dnevnik generalnog direktora“. Inšaspi, autorica bestselera poput Revolucija glukoze i Metode boginje glukoze, istakla je da je sirće izvrstan izbor za osobe koje žele da smanje nivo šećera u krvi, holesterol i visceralne masti, prenosi Miror.

Zašto je sirće zdravo?

- Sirće sadrži sirćetnu kiselinu koja stupa u interakciju sa vašim digestivnim enzimima kako bi smanjila porast glukoze u vašem obroku do 30 procenata bez ikakvog napora. Dakle, ako želite da isprobate veoma lak, ako ne i veoma ukusan trik, pokušajte i vidite kako ćete se osjećati - rekla je biohemičarka.

Ona preporučuje da ljudi pomješaju jednu kašiku bilo kog kuhinjskog sirćeta sa velikom čašom vode i konzumiraju je oko 10 minuta prije najvećeg obroka u danu. Ovo može smanjiti porast glukoze iz hrane za čak 30 procenata. Nakon konzumiranja ovog napitka, Džesi navodi da ćete vjerovatno doživjeti niži skok šećera u krvi. Ona takođe sugeriše da ćete možda doživjeti manje gladi, manje žudnje za hranom i manje umora.

Inšaspi je nastavila: „To može biti sirće koje imate kod kuće, bukvalno uzmite alkoholno sirće u svojoj kuhinji večeras, a ne sirće za čišćenje.“ Na pitanje da li je potrebno sirće razblažiti vodom, ona je naglasila da je to važno da ne šteti zubima. Upozorila je: „Vaš zubar neće biti srećan ako uzmete dozu sirćeta. To može oštetiti vašu zubnu gleđ.“

Sirće mnogi hvale zbog njegove sposobnosti da se bori protiv glukoze, insulina, masti na stomaku i holesterola. Deluje tako što privremeno blokira želučane enzime, što usporava ulazak glukoze u krvotok. Studije pokazuju da gutljaj razblaženog sirćeta može smanjiti skokove glukoze i insulina do 30 procenata.

Kako pomaže kod prejedanja?

Džesi je testirala svoja četiri glavna savjeta u jednomjesečnom ispitivanju sa 2.700 ljudi iz 110 zemalja, starosti od 20 do 70 godina.

Eksperiment je uključivao usvajanje jednog od njenih zdravih obroka svake nedelje tokom mjesec dana. To uključuje: konzumiranje slanog doručka tokom čitave četiri nedelje, konzumiranje sirćeta dnevno tokom tri nedelje, predjela od povrća dvije nedelje i šetnju posle obroka posljednje nedelje. Nevjerovatnih 90 odsto onih koji su učestvovali primjetilo je smanjenje žudnje za hranom i povećanje energije. Takođe su primjetili pozitivan uticaj na san, hormone, kožu, raspoloženje i kontrolu dijabetesa.

Francuska biohemičarka kaže da ljudi prvo treba da jedu povrće u svakom obroku. Ona je objasnila da jedenje zelenila na početku obroka stvara vlaknastu mrežu u crevima, koja usporava ulazak šećera u krvotok i održava niske skokove šećera u krvi. Ovaj potez bi mogao da vam pruži osjećaj sitosti mnogo duže i spriječi vas da se prejedate ili grickate što češće.

Visok nivo holesterola može biti opasan jer može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama, što može izazvati srčana oboljenja, moždani udar i druge zdravstvene probleme. Visok nivo šećera u krvi, takođe poznat kao hiperglikemija, takođe može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme ako se ne liječi ili ako se dozvoli da traje.

Konsultujte se sa svojim ljekarom prije nego što promjenite ishranu i provjerite da li ste pogodni za uzimanje sirćeta u ovom svojstvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.