Iako nije mnogima omiljen, špinat spada u povrće koje ima najveći sadržaj proteina. Obiluje i brojnim mineralima: kalcijem, željezom, kalijem, magnezijem, manganom i fosforom.
Od vitamina, špinat sadrži vitamine A, C, E, K, vitamine B kompleksa (B6, B2, B1) i folnu kiselinu (vitamin B9). Također, špinat sadrži i Omega-3 masne kiseline. Ovo superpovrće jača tonus misića, pomaže kod mršavljenja, sređuje probavu, a daje i energiju i vitalnost. Također, štiti od brojnih bolesti, od problema s varanjem do arterosklerozea. Nutricionisti savjetuju da ga uvrstite u redovan meni ako bolujete od visokog krvnog pritiska.
Špinat je izvor neorganskog nitrata, za koji istraživanja pokazuju da može utjecati na smanjenje šansi za razvoj bolesti srca. Oni mogu da utječu na snižavanje krvnog pritiska, a kalij koji ovo povrće sadrži pomaže u održavanju pravilnog rada srca, kažu stručnjaci. Značajnih količina kalija ima još i u krompiru, paradajzu, grahu i narandžama.