Kako bi spriječili pojavu karijesa kao idealno rješenje javlja se četkanje zuba nakon svakog obroka, no često to nije moguće izvesti. Osim što biste trebali redovno koristiti zubni konac i posjećivati stomatologa najmanje dva puta godišnje, možete svojim prehrambenim navikama utjecati na smanjenje rizika od karijesa.
Pijte više mlijeka - Američki su istraživači ispitanicima ponudili mlijeko, vodu i sok od jabuke. Ispitanici su podijeljeni u tri skupine jedni su nakon obroka popili čašu mlijeka, drugi vode, a treći sok od jabuke. Ustanovljeno je kako je mlijeko najbolje poslužilo kao zaštitno sredstvo protiv stvaranja kiseline u ustima i tako osiguralo zaštitu od karijesa.
Jedite više vlakana - Najbolje rezultate pružaju banane, jabuke i suhe šljive. Naime, namirnice bogate vlaknima zahtijevaju puno više žvakanja od ostale hrane, što može povećati stvaranje sline i tako ukloniti štetne bakterije iz usta.
Žvakaća guma bez šećera - Ako niste u prilici očetkati zube, posegnite za žvakaćim gumama bez šećera koje će spriječiti razmnožavanje bakterija u ustima, privremeno.
Grickajte grožđice - Iako su grožđice bogate šećerima i same po sebi ljepljive, što ih čini neprijateljima zdravlja zuba, one imaju antimikroban učinak i sprečavaju rast bakterija u ustima.