KORISNO

Snizite pritisak na prirodan način

Ukoliko imate problem s hipertenzijom, ne morate odmah posegnuti za lijekovima

Probajte s hranom pomoći sebi. Ilustracija

Z. K.

11.5.2021

Ukoliko imate problem s hipertenzijom, ne morate odmah posegnuti za lijekovima. Ljekari preporučuju da probate prvo s hranom.


Izvor fenola

Bijeli luk - U sebi sadrži sumporna jedinjenja koja opuštaju i proširuju krvne sudove, čime oslobađaju pritisak i pomažu da šećer kroz organizam efikasnije prolazi. Dodatne prednosti bijelog luka u svakodnevnoj ishrani su u tome što smanjuje i LDL, odnosno loš holesterol, masti u krvi i odličan je borac protiv virusa, bakterija i gljivica u organizmu.

Karanfilić - Kao i cimet, i karanfilić je odličan izvor fenola, ali i antioksidanata i time odličan prirodan izvor sastojaka koji snižavaju krvni pritisak. Pored toga, karanfilić potiče bolji rad digestivnog trakta, eliminira potencijalno štetne bakterije iz organizma i pomaže da se hrana efikasnije obradi.

Cimet - Cimet sadrži veliku količinu fenola - jedinjenja za koje je dokazano da stabilizira šećer u krvi, podstičući inzulin na normalan rad.


Visok pritisak

Paradajz - Paradajz sadrži jedan od najsnažnijih antioksidanata - likopen, koji pomaže u zaštiti srca od infarkta, suženja krvnih sudova i visokog pritiska, ali i poboljšava cjelokupno stanje organizma. Za što bolji učinak, pored konzumiranja u sirovom stanju, preporučuje se piti (nesoljen) sok od paradajza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.