UMJESTO TABLETA

Papričica je više od začina

Najnovija istraživanja potvrđuju da crvena paprika umanjuje bol izazvanu artritisom

Pokazalo se da ljute papričice smanjuju nivo holesterola. Ilustracija

Z. K.

27.10.2020

Nova saznanja pokazuju da crvena paprika štiti jetru od više bolesti, a na prvom mjestu je fibroza jetre. Taj učinak pripisuje se kapsaicinu, sastojku koji paprici daje pikantan okus.  

Prema mišljenju stručnjaka, svakodnevnim konzumiranjem kapsaicina smanjuje se aktivnost posebnih jetrenih ćelija koje učestvuju u nastanku različitih bolesti, među kojima je i fibroza jetre, bolesti pri kojoj se u jetri stvara ožiljno tkivo.

Također, najnovija istraživanja potvrđuju da crvena paprika umanjuje bol izazvanu artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom. Osim toga, pokazalo se da ljute papričice smanjuju nivo holesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju ove papričice imaju puno manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.