Šljiva je pravo supervoće – prepuna je vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata.
LJEKOVITOST
DAROVI PRIRODE
Svježa šljiva sadrži dosta vitamina C, bakar, vitamine B2, B3, B6, K, kao i magnezij, željezo, kalcij i čak 240 miligrama kalija na 100 grama tog voća
Ova mala tamnoplava voćka jača kosti. Ilustracija
Šljiva je pravo supervoće – prepuna je vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata.
Ova mala tamnoplava voćka jača kosti, smanjuje rizik od obolijevanja od raka debelog crijeva, a ako svakog dana pojedete po 12 šljiva, tokom dva mjeseca nivo vašeg lošeg holesterola bit će snižen. Antioksidansi kojima obiluju šljive uništavaju slobodne radikale koji mogu dovesti do oksidacije holesterola, a što znatno povećava rizik od moždanog udara ili visokog holesterola.
Svježa šljiva sadrži dosta vitamina C, bakar, vitamine B2, B3, B6, K, kao i magnezij, željezo, kalcij i čak 240 miligrama kalija na 100 grama tog voća. Kalij u šljivama ima dobar utjecaj na krvni pritisak, kao i na zdravlje srca. Ovaj element pobrinut će se da ne dođe do koagulacije trombocita koja dovodi do ateroskleroze i drugih bolesti srca.
Šljiva obiluje i vlaknima. Ilustracija
Vitamin C ima snažno antioksidativno djelovanje, čuva zdravlje cijeloga tijela i osnažuje imunitet.
Šljiva obiluje i vlaknima, a uz to je niskokalorična. Zato je ta voćka dobar izbor u slučaju otežanog pražnjenja. Dihidroksifenil izatin jedan je od sastojaka šljive zbog kojeg, između ostalog, ovo voće ima laksativni učinak.
U ovom slatkom voću nalazi se i beta-karoten te vitamin E, koji održavaju elasticitet kože, ubrzavaju zarastanje rana, ali imaju i snažno protuupalno svojstvo, zbog čega garantiraju lijep izgled našeg najvećeg organa.
Stotinu grama šljive sadrži tek 45 kalorija. Upravo zato konzumacija toga voća preporučuje se osobama koje pokušavaju smršavjeti ili održati zdravu tjelesnu težinu.
Šljive je najbolje jesti sirove, ali se mogu iskoristiti i za pripremu pekmeza, kompota te raznih drugih slatkih i slanih jela.
Šljive se mogu koristiti u pripremanju raznih jela, od doručka do večere. Tako ih za doručak možete smiksati u smoothie, uz dodatak vode ili prirodnog soka od jabuke te malo cimeta. Možete ih kratko i dinstati pa poslužiti uz zobenu kašu ili griz.
I za ručak možete jesti šljive. Napravite slatko-ljuti sos koji je ukusan prilog u azijskim jelima ili ih narežite na kriškice i dodajte u omiljenu salatu. Ali, najčešće se koriste u pripremi deserta. Možete napraviti pitu sa šljivama ili razne vrste kolača.
Istraživanja su pokazala i da će se, ako konzumirate oko 100 grama suhih šljiva dnevno u periodu od tri mjeseca znatno povećati markeri u krvi koji pokazuju povećanje gustoće kostiju.
LJEKOVITOST
LJEKOVITOST
VREMENSKA PROGNOZA
NOVA VLASNICA
ODRŽAN ŽRIJEB U NIONU