Hrana je često najveći saveznik dobrog zdravlja, a njega nema bez jakog imuniteta koji organizmu omogućava da se odbrani od svih prijetnji. Zbog toga stručnjaci preporučuju da se konzumuraju ove namirnice.
JEDI ZDRAVO
Gljive su pune selena i vitamina B, a oni su važni za savršen rad imuniteta
Jačajte imunitet. Ilustracija
Hrana je često najveći saveznik dobrog zdravlja, a njega nema bez jakog imuniteta koji organizmu omogućava da se odbrani od svih prijetnji. Zbog toga stručnjaci preporučuju da se konzumuraju ove namirnice.
Jedite gljive - Gljive su pune selena i vitamina B, a oni su važni za savršen rad imuniteta. Uz to su pune polisaharida, molekula koje jačaju imunološki sistem. Odlična su namirnica za kuhanje jer podnose dobro druge namirnice.
Jogurt - Prema objavama naučnika u časopisu European Journal of Nutrition, dnevna konzumacija jogurta može ojačati imunološki sistem zbog toga što sadrži bakterijske kulture Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Uz to nudi dobre količine kalcija, vitamina B i D te drugih nutrijenata koji djeluju na imunološki sistem.
Špinat - Ovo povrće sadrži folate, vitamina A, vitamin C, magnezij i željezo kako bi mogao ojačati i cijeli imunološki sistem te dati organizmu dovoljno nutrijenta za obnovu DNA. Iskoristite sva svojstva tako da ga jedete sirovog ili samo blanširate.
Pileća juha - Piletina je prepuna aminokiseline triptofan koji vam pruža onaj ugodan osjećaj nakon što pojedete maminu juhu. Ako se osjećate potišteno, konzumacija peradi povisit će razinu serotonina u mozgu, poboljšati raspoloženje, umanjiti posljedice stresa i tako vas štititi od oboljenja. Pileća juha nudi protuupalna svojstva koja olakšavaju simptome prehlade, a uz to jača imunitet.
Sok od nara - Svi volimo te slatko - kisele bobice, ali malo tko zna koliko je ovo zdrava voćka, a posebno sok koji se od nje pravi. Uz nebrojene dobrobiti za zdravlje, spomenut ćemo da je dobar saveznik jakog imuniteta i da biste ga redovito trebali piti.
Bijeli luk bogat je vitaminom C. Ilustracija
Izvori proteina - Crvene paprike je, također, dobro imati u kući jer sadrže visoku dozu vitamica C, čak dvostruko više od agruma. Uz to, bogate su i beta karotenom. Hrana bogata proteinima obuhvata jaja, soju, mahunarke, ribu i morske plodove, krto meso, sjemenke i orašaste plodove. Sjemenke, orašasti plodovi, kao i riba, krto meso, ali i grahorice i mlijeko bogati su cinkom koji je dobar za jačanje imuniteta.
Bijeli luk - Bijeli luk bogat je vitaminom C, vitaminom B6, selenom, kalijem, kalcijem, magnezijem i flavonoidima. Ono po čemu se izdvaja među ostalim namirnicama jest spoj alicin koji mu daje karakterističan miris. Naučno je dokazano da posjeduje antivirusna, fungicidna i antibakterijska svojstva te ga preporučuju jesti u sirovom obliku kako bi se njegovi vrijedni sastojci što bolje asimilirali. Pomaže u detoksikaciji ili izbacivanju toksina, posjeduje antioksidativno djelovanje i protuupalna svojstva.
Kupus pripada skupini namirnica niske energetske vrijednosti, oko 30 kcal na 100 grama. Bogat je vitaminom C, kalcijem, kalijem, vitaminima A, B1, B2, B6, niacinom, folnom kiselinom, antioksidansima, a udio masnoća vrlo je nizak. Naime, on svojim prirodnim sastojcima pomaže kod obrane od raznih bolesti jačajući naš imuni sistem, a među najvažnijim funkcijama koje mu se pripisuju jesu poboljšanje rada probavnog sistema i održavanje crijevne mikroflore, što mu omogućuju dijetetska vlakna i celuloza koju sadržava. U kupusu možemo pronaći i brojne fitonutrijente, a visok sadržaj tartronske kiseline čini ga odličnom namirnicom za održavanje tjelesne mase.