Jela koja se ne kuhaju, poput obrok salata, ili pizze i sendviča, posebno su popularna tokom ljetnih vrućina. Kada je temperatura visoka, obično imate smanjen apetit, a nutricionisti tvrde da je paradajz idealna namirnica za tropske okolnosti.
KORISNO
Bogat je vitaminima A, C, B3 i B6, a obiluje i magnezijem koji pokreće mišiće te je odličan i za srce
Tokom ljetnih dana neka se paradajz nađe na meniju. Ilustracija
Jela koja se ne kuhaju, poput obrok salata, ili pizze i sendviča, posebno su popularna tokom ljetnih vrućina. Kada je temperatura visoka, obično imate smanjen apetit, a nutricionisti tvrde da je paradajz idealna namirnica za tropske okolnosti.
Posebno kada su temperature visoke, paradajz se mora naći na jelovniku, kažu stručnjaci. Bogat je vitaminima A, C, B3 i B6. Obiluje magnezijem koji pokreće mišiće, a odličan je i za srce.
Još jedna prednost paradajza je što ima malo kalorija. Čaša soka od paradajza ima tek oko 60 kalorija, a unijet ćete i odličnu količinu kalcija, vitamina C, željeza. Ovi jednostavni recepti s paradajzom ne zahtijevaju kuhanje i zato su najbolja opcija za jelo tokom vrelih ljetnih dana.
Paradajz sendvič - Napravite sendvič s paradajzom i hljebom i dodajte sastojke po vašem izboru, kao što je senf ili avokado.
Salate - Tradicionalna salata od paradajza može biti još ukusnija ako u nju dodate mocarelu i bosiljak, kao i voće poput breskve, lubenice.
Sok od paradajza - U iscijeđen paradajz dodajte začinsko bilje peršun, mirođiju ili bosiljak. Sok od paradajza stimulira rad crijeva i sprečava napade gladi i želju za hranom. Nutricionisti tvrde da hrana koja ima oštar i kiselkast ukus snažnije utječe na vaše čulo ukusa i čini da ostajete duže siti.
OPSKURNA BIOGRAFIJA
SLOVENSKI BORAC
SLAVLJE U PORODICI
NAKON PONOĆI