S povišenom masnoćom u krvi ili holesterolom mnogo ljudi se bori u savremenom svijetu zbog brzog načina života, ali i zbog genetske predispozicije.
Ovaj sirup se pokazao kao vrlo efikasan u skidanju povišenog holesterola.
Potrebni sastojci:
– 1 kg limuna
– 5-6 vezica peršuna
– 3 l vode
– 1 kesica sode bikarbone
Priprema:
Limun oprati najprije u hladnoj vodi, zatim ga potopiti u toplu vodu i sipati kesicu sode bikarbone. Ostaviti tako da odstoji oko sat vremena. Peršun zajedno sa stabljikom isjeckati na sitnije komadiće. Limun zajedno sa korom sitno isjeckati.
Peršun i limun staviti u šerpu i naliti tri litre vode. Kuhati na tihoj vatri dok se ne ukuha, od dva do tri sata. Kada je skuhano, procijediti.
Trebalo bi otprilike da dobijete 1,5 l sirupa, koji se pije svako jutro 15 dana.