Bokvica raste svuda oko nas, a o njoj se malo zna, na primjer, da postoje dvije vrste: muška i ženska. Muška uskolisna (Plantago minor) je trajna biljka sa prizemnim, uskim, golim listovima. Zovu je i mala bokvica, trputac.
Na vrhu biljke nalazi se cvijetna klas zeleno-smeđe boje. Ljekoviti dio je korijen, listovi prije cvjetanja, a sjeme poslije sazrijevanja. Iako se smatra da su obije bokvice izuzetno djelotvorne, pojedini stručnjaci daju prednost muškoj.
Sirup za djecu
Sastojci u njoj pomažu kod oboljenja disajnih organa. Posebno je pogodna za djecu jer joj je sok ukusan, naročito kada se zasladi medom. Čaj od listova se pije što je moguće topliji.
Svježe zgnječeno lišće koristi se kao oblog na mjestu uboda insekata, odnosno rana koje teško zarastaju. Sok od svježeg lišća nanosi se na ranu, zaustavlja krvarenje i ubrzava zarastanje, sprečava upalu i smiruje bol. Takođe, oblog od listova hladi i odmara noge nakon većih napora.
I ženska širokolisna bokvica (Plantago Maior) je trajna biljka, ali sa listovima u obliku rozete. Jajolikog su oblika, dok je cvjetna stabljika uspravna i okrugla sa duguljastim cvjetnim klasom na vrhu. U narodu je poznata i kao paskavica, pitoma i velika bokvica, široki trputac.
Za liječenje se najviše koriste listovi, beru se sve dok biljka cvjeta i suše u tankim slojevima na hladnom i provjetrenom mjestu, a korijen se vadi cijele godine.
Biljka je djelotvorna kod liječenja rana i čireva, jer sprečava upale. Koristi se i kao lijek protiv kašlja, a pomaže i kod bolesti bešike, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.
Lijek za rane
Bokvica se često spominje u tradicionalnoj medicini kao sredstvo za liječenje hemoroida, kožnih oboljenja, zaustavljanje krvarenja, suzbijanje vaginalnih infekcija.
Posebno je odličan prirodni lijek za vidanje rana jer podstiče regeneraciju tkiva pa samim tim i zarastanje. Izmrvljeni listovi bokvice mogu pomoći u liječenju otvorenih rana izazvanih trombozom te liječenje pčelinjih uboda i uboda drugih insekata.
Pošto ima moć da ublaži upalne procese na koži nekada se bokvica često upotrebljavala i za liječenje akni. Iz istog razloga koristila se u liječenju hemoroida.
Blagotvorna sluz
Ova biljka ima visok sadržaj sluzi pa blagotvorno djeluje na želudac i crijeva, zato treba znati da se od njenih svježih mladih listova može napraviti veoma ukusna salata koja uz to sadrži vitamin C i provitamin A.
Od svježe zgnječenog lišća i soka koji se dobija pravi se oblog za iste bolesti kod kojih pomaže i muška bokvica. Svaku ranu ili posjekotinu, koja se iznenada dogodi prilikom boravka u prirodi, uspješno može da zacijeli.
Osim muške i ženske bokvice, koje imaju najviše ljekovitih svojstava, postoji još 200 vrsta bokvice. Mogu se brati i bez straha koristiti jer nisu otrovne ni štetne. Postoji i mnogo recepata o korištenju bokvice, a najčešće se koriste eliksir, zatim zeleni sok i čaj.
Biljni eliksir
Osobama koje imaju čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu preporučuje se eliksir od bokvice. Priprema se tako što se na mašini za meso ili u blenderu samelje 500 g svježih i dobro opranih listova bokvice.
Samljevene listove i sok pomiješati sa kilogramom meda i 50 g usitnjene smole propolisa. Sadržaj se dobro promiješa i ostavi da stoji tri dana, povremeno se miješa drvenom ili plastičnom kašikom.
Nakon tri dana, eliksir se uzima tri puta na dan po jedna kašičica (isključivo drvena ili plastična da bi se izbjegla oksidacija), desetak minuta prije obroka. Preporučuje se kod bolesti disajnih organa, bronhitisa i upale pluća. Od velike je koristi i pušačima.
Zeleni sok
Sok od bokvice priprema se tako što se dobro izgnječi 200 g lista bokvice sa po 100 g koprive, maslačka i stolisnika. Sadržaj se istisne kroz čistu lanenu krpu, procijedi i zatim prokuha uz skidanje pjene, koja se skuplja na površini.
Dodaju se dvije velike kašike meda, pa se sadržaj ponovo kuha, dok se ne zgusne. Kada se ohladi, sipa se u flaše, a da se ne bi pokvario, u svaku bocu doda se čašica rakije. Prije upotrebe pomiješa se sa toplom vodom, u odnosu pola-pola.
„Plućni“ čaj
Kod bronhitisa, plućne i bronhalne astme jako dobro djeluje čaj pripravljen na sljedeći način: u šolju hladne vode staviti krišku limuna (ako je limun prskan, tada bez kore) i punu čajnu kašičicu smeđeg šećera, zakuhati, pustiti da četiri do pet puta zakipi, skinuti s vatre pa dodati punu čajnu kašičicu suhih listova bokvice. Pustiti da odstoji pola minute. Čaj se svaki put priprerma svjež i pije se gutljaj po gutljaj što je moguće topliji.
Bokvica u starim knjigama
Još iz davnina u narodnoj se medicini često spominje recept za serum od bokvice koji liječi „sve boljke disanja“, a način pripreme nije mu nimalo standardan.
Za pripremu bokvičinog seruma potrebno je u staklenku od 5 l naslagati 3 cm zgnječenih svježih listova te posuti smeđim šećerom u količini još 1 cm te na taj način ponavljati proces slaganja dok se staklenka ne napuni.
Staklenku je potrebno ostaviti sa strane na jednu noć te je ujutro opet dopuniti ako su se listovi slegli. Kad se staklenka napuni u vrtu se iskopa rupa, a poklopac staklenke zalije voskom.
Staklenka se tada stavlja u iskopanu rupu i pokriva daskama, kamenjem i zemljom da bude u potpunosti zatrpana pa se stavlja vidna oznaka na mjesto kako bi se kasnije moglo pronaći.
Staklenka se iz zemlje vadi nakon 3 mjeseca pa se dobiveni serum prokuhava i procijedi. Tako pripremljen serum najjači je lijek protiv svih bolesti grla i pluća.