MNOGI NE MOGU ODOLJETI

Kako tijelo reagira na ljutu hranu: Ko je smije jesti, a ko bi je trebao izbjegavati

Ljuta hrana može igrati ulogu u održavanju nižeg indeksa tjelesne mase, ubrzavanju metabolizma i poboljšanju mikrobioma crijeva

Ljutina dolazi od kapsaicina, hemijskog jedinjenja koje se nalazi u čili papričicama. Facebook

E. Ag.

28.9.2023

Znojenje, bolovi u stomaku, glavobolja, samo su neke od nuspojava koje mogu nastati usljed konzumiranja ljute hrane. Međutim, neki ljudi to bolje tolerišu i lako mogu uživati u osjećaju pečenja.

Ljuta hrana, poput karija ili čilija, vjerovatno neće izazvati ozbiljne probleme kod većine odraslih, ali je važno zapamtiti da su svi različiti kada je u pitanju ljutina. Prema Univerzitetu Stanford, neki ljudi mogu biti genetski predisponirani da imaju veću toleranciju na ljutinu jer imaju manje receptora za kapsaicin, prenosi portal miss7zdrava.24sata.

Međutim, neki pojedinci se rađaju s više "ukusnih pupoljaka", pa imaju jaču reakciju na manje količine ljute hrane. Da biste saznali svoju toleranciju na ljutu hranu, morate da vidite kako vaše tijelo reaguje na nju. Međutim, ako vam je ova hrana u prošlosti izazvala žgaravicu ili neprijatne gastrointestinalne nuspojave, izbjegavajte je.

Šta hranu čini ljutom

Na ljutinu mogu utjecati različita hemijska jedinjenja. Naprimjer, u namirnicama kao što su hren, vasabi ili senf nalazi se isparljivo jedinjenje izotiocijanat, zbog čega ove namirnice imaju prepoznatljiv oštar miris, a kada se pojedu, mnogi ljudi imaju osjećaj kao da im se sinusi čiste. Kada govore o ljutoj hrani, mnogi ljudi misle na toplotu koju osjećaju kada je jedu, a ljutina dolazi od kapsaicina, hemijskog jedinjenja koje se nalazi u čili papričicama kao što je jalapenjo paprika.

Kapsaicin izaziva osjećaj pečenja u ustima i jeziku. Prema američkom Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju, kada pojedete nešto začinjeno što sadrži kapsaicin, senzori šalju signal vašem mozgu da nešto gori i boli. Sličan odgovor može izazvati kapsaicin ako dođe u kontakt s kožom, očima ili rukama.

Dobre strane ljute hrane

Ljuta hrana je historijski poznata po svojim zdravstvenim prednostima. Prema nekim istraživanjima, ljudi koji jedu začinjenu hranu skoro svaki dan imaju 14 posto veće šanse da nadžive one koji je jedu ljuto manje od jednom sedmično.

Prema časopisu Frontiers in Oncologi, kapsaicin može da ublaži bol i ima antiinflamatorne efekte. Zbog toga je, prema klinici Mejo, kapsaicin često sastojak lijekova protiv bolova i lijekova protiv artritisa.

Ljuta hrana također može igrati ulogu u održavanju nižeg indeksa tjelesne mase, ubrzavanju metabolizma i poboljšanju mikrobioma crijeva, prema Klivlendskoj klinici. Metaanaliza objavljena u časopisu Nutrition Journal zaključila je da začinjena hrana može imati blagotvoran efekt na visok krvni pritisak.

Ali također su otkrili povezanost između ljudi sa najvišim nivoom konzumiranja začinjene hrane i povećanim nivoom LDL, ili „lošeg“ holesterola, kao i povećane šanse za gojaznost. Veliki dio istraživanja o kapsaicinu i tjelesnoj težini pokazuje vezu, ali ne i uzrok i posljedicu, tako da je potrebno više istraživanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.