Iako hladna jela mogu biti jednako ukusna, a često i praktičnija, postoji nešto posebno kod tople hrane što nas ispunjava.
Veza između okusa i mirisa
Nakon napornog dana svi žudimo za vrućom hranom, čak i kad lako možemo posegnuti za nečim bržim. U takvim trenucima maštamo o vrućoj hrani poput tople supe, velike pizze ili omiljene tjestenine prekrivene rastopljenim sirom.
Naučnici su otkrili više razloga zašto na prazan želudac toliko žudimo za nečim toplim. Osnovno objašnjenje mogla bi biti veza između okusa i mirisa hrane. Naučnici s Departmana za biološke nauke Univerziteta u Alabami sugerišu da nas miris više privlači toplim jelima u poređenju s hladnim ili sirovim obrocima, prenosi Index.hr.
Topla hrana proizvodi više molekula u zraku u poređenju s hladnom, a budući da miris igra veliku ulogu u čulu okusa, topla hrana nam je privlačnija.
Upravo je to razlog zašto je miris roštilja toliko primamljiv i potiče glad. I upravo zato hladne supe nisu tako primamljive kao one vruće. Isto tako, iako i hladna i topla supa mogu biti jednako hranjive, često se osjećamo sitije i zadovoljnije nakon tople.
Energija, varenje i uspomene
Međutim, miris nije jedini razlog koji nas tjera da žudimo za toplim obrokom.