Ne biste trebali jesti proklijale krompire jer to znači da su proizveli prirodne toksine.
- Krompiri niču kada su izloženi toplom okruženju, oko 20°C ili višoj - kaže registrirani nutricionista Rahaf el-Boči, vlasnik ''Olive Tree Nutrition'' i portparol Akademije za prehranu i dijetetiku.
Proklijali krompir proizvodi hemijski solanin, koji može biti otrovan ako se konzumira. Ako krompir ima samo male klice i još je čvrst, možete ukloniti klice i odrezati sva meka mjesta te pojesti ostatak gomolja. Ali, idealni uvjeti skladištenja mogu učiniti da ovo popularno povrće traje mnogo duže, prenosi ''Simply Recipes''.
Čuvajte krompire dalje od topline i svjetlosti
Budući da svjetlo, toplina i vlaga mogu ubrzati klijanje vaših mladica, najbolje je držati krompire na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Dobre opcije su smočnica ili ladica, za razliku od pultu ili prozorske daske gdje dnevna svjetlost može imati utjecaja.
Čuvajte krompir u frižideru
Novo istraživanje dovelo je u pitanje dugotrajne preporuke za skladištenje namirnica, pa možete razmisliti i o držanju krompira u frižideru. ''Dok su stručnjaci prije savjetovali da se krompiri ne čuvaju u frižideru, jer se smatralo da niske temperature povećavaju šećere koji stvaraju akrilamid, potencijalni kancerogen u krompiru, nova istraživanja pokazuju da to jednostavno nije tačno', kaže Kelsej Kunik (Kelsey), nutricionista i savjetnik za Zenmaster Wellness. Agencija za standarde hrane Ujedinjenog Kraljevstva (FSA) kaže da je čuvanje krompira u frižideru sigurno te da može krompiru produžiti trajnost za 3 do 4 mjeseca.
Prebacite krompir iz plastične vrećice
Krompir često dolazi u plastičnim vrećicama koje nisu idealne za skladištenje. Umjesto toga zamijenite plastiku papirnatom vrećicom, mrežastom vrećicom ili spremnikom za otpatke s ventilacijom. Plastična vrećica može potaknuti vlagu, što može dovesti do plijesni i truhljenja.
Držite krompir odvojeno od određenog voća i povrća
Također je važno u kakvom je ''društvu'' vaš krompir. Nemojte ih skladištiti u blizini jabuka, avokada, rajčica ili drugih vrsta proizvoda koji otpuštaju etilen. To je plin koji proizvode neki proizvodi koji mogu uzrokovati brže sazrijevanje osjetljivog voća i povrća.
Uklonite proklijali ili pokvareni krompir
Jedan proklijali krompir može utjecati na ostatak vrećice. ''Ako primijetite da se jedan krompir kvari, uklonite ga iz hrpe jer se bakterije i plijesan mogu lako proširiti na ostale krompire'', kaže Kunik.