A ČESTO TO RADIMO

Četiri namirnice koje nikada ne biste trebali podgrijavati

Njihove spore se postepeno razmnožavaju i time mogu proizvesti otrove koji uzrokuju povraćanje ili proljev

Riža je jedna od namirnica koje ne biste trebali podgrijavati. Printscreen

E. Ag.

8.5.2023

Podgrijavanje hrane postalo je česta navika svim onim ljudima koji nemaju dovoljno vremena za svakodnevnu pripremu obroka. Ipak, ne reagiraju sve namirnice dobro na podgrijavanje, bilo zbog načina na koji reagiraju s bakterijama dok se čuvaju ili zbog proteina koji se razgrađuju tokom kuhanja. Kako objašnjavaju dijetetičari, namirnice koje nije pametno podgrijavati su:

- piletina

- riža

- krompir

- gljive.

Naime, ako ove namirnice duže ostanu na sobnoj temperaturi, njihove spore se postepeno razmnožavaju i time mogu proizvesti otrove koji uzrokuju povraćanje ili proljev, a podgrijavanjem riže nećemo se riješiti tih otrova, donosi "Independent".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.