BITI ZDRAV

Evo koliko zaslađenih pića smijete popiti sedmično

Ljudi ne bi trebali piti više od jednog zaslađenog pića sedmično, poručili su naučnici nakon nove studije

Izbjegavajte zaslađena pića. Printscreen

M. Z.

11.4.2023

Ljudi ne bi trebali piti više od jednog zaslađenog pića sedmično, poručili su naučnici nakon nove studije koja je povezala visoke nivoe konzumacije šećera sa širokim rasponom zdravstvenih stanja.

Brojne bolesti

Za svako dodatno zaslađeno piće sedmično, ljudi mogu povećati izglede da će oboljeti od brojnih bolesti, kažu autori. Rekli su da je visoka konzumacija šećera općenito više štetna nego korisna za zdravlje, piše Tportal.

Autori su, također, pozvali na dodatna istraživanja veza između visoke konzumacije šećera i raka nakon što je studija ukazala na vezu između to dvoje.

Akademici u Kini i SAD analizirali su utjecaj unosa šećera na zdravlje, proučavajući postojeća skupna istraživanja, njih ukupno 73 koja obuhvataju 8.601 studiju.

Šećer daje kolačima mnogo više od slatkog okusa, a ovo je dobro znati prije nego što odlučite smanjiti ili povećati količinu navedenu u receptu.

Pregled zaključaka, objavljen u časopisu BMJ, sugerira da je veći unos šećera povezan s 45 zdravstvenih problema.

Autori su otkrili ''značajne štetne veze'' između konzumacije šećera u prehrani i dijabetesa, gihta, pretilosti, visokog krvnog pritiska, srčanog udara, moždanog udara, astme, karijesa, depresije, prerane smrti i nekih vrsta raka - uključujući rak dojke, prostate i gušterače.

Tjelesna težina

Kad su naučnici posebno promatrali pića zaslađena šećerom, pronašli su ''umjerene'' dokaze koji upućuju na to da su ljudi koji su popili najveći broj slatkih pića imali veću tjelesnu težinu u usporedbi s onima koji su popili najmanje.

Rekli su da su slabiji dokazi koji povezuju svaki dodatni napitak zaslađen šećerom sedmično s četiri posto većim rizikom od gihta.

Svako dodatno piće zaslađeno šećerom dnevno povezano je sa 17 posto većim rizikom od koronarne bolesti srca i četiri posto većim rizikom od smrti tokom razdoblja praćenja pregledanih studija.

Svakih 25 grama dnevnog povećanja unosa fruktoze povezano je s 22 posto većim rizikom od raka gušterače, sugerira pregled istraživanja.

Autori, predvođeni stručnjacima sa Univerziteta Sichuan u Kini, rekli su da ovi zaključci u kombinaciji sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetskog fonda za istraživanje raka i Američkog instituta za istraživanje raka sugeriraju smanjenje potrošnje dodanih šećera na ispod 25 g dnevno, otprilike šest žličica dnevno, te ograničavanje konzumacije pića zaslađenih šećerom na manje od jedne porcije sedmično.

Dijetalna pića

Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) kaže da odrasle osobe ne bi trebale unositi više od 30 g šećera dnevno, što je otprilike jednako sedam kockica šećera.

Ljudi bi trebali smanjiti unos šećera putem pića i britanska služba savjetuje ljude da ''potraže vodu, mlijeko s niskim udjelom masnoće ili bez šećera, dijetalna pića ili pića bez dodanog šećera'' kao alternative.

''Ako više volite gazirana pića, pokušajte razrijediti sok bez dodanog šećera s gaziranom vodom'', dodaje se na web stranici NHS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.