Da li je poželjno oprati pileće meso prije pripreme? A voće u kori koja nije jestiva? Sigurno ste već nekad postavili ova pitanja, a velike su šanse da ste naišli na neiscrpne i kontradiktorne odgovore.
Pranje je jedan od primarnih načina smanjenja rizika od trovanja hranom. Od proizvodnje, preko distribucije i prodaje, na putu do vašeg kuhinjskog pulta većina namirnica prelazi prilično dugačak put i zato ih je važno pravilno očistiti kako bi se spriječilo širenje štetnih bakterija i virusa, piše CentarZdravlja.
Međutim, treba imati na umu da to ne važi za baš sve grupe namirnica. Dok neke treba uvijek prati, druge je poželjno držati podalje od sudopera.
Namirnice koje uvijek trebate prati
Voće i povrće s jestivom korom
Operite sve namirnice ovog tipa, bez obzira da li su organske ili ne, hladnom vodom iz slavine neposredno prije jela ili pripreme obroka. Nemojte koristiti sredstva za pranje jer porozna kora na svježim proizvodima može tako apsorbovati nepoželjne sastojke. Osušite namirnicu čistom krpom ili ubrusom kako biste bili još sigurniji da ste uklonili štetne bakterije koje mogu biti prisutne na površini.
Voće i povrće s nejestivom korom
Banane, avokado, grejpfrut, narandže - šta je zajedničko ovom voću? Nejestiva kora. Operite ipak i sve voće i povrće s korom koju nećete jesti jer se prljavština i bakterije mogu prenijeti s kore na unutrašnjost voćke dok se ona ljušti.