KORISNO

Zdrava hrana koju biste trebali jesti svaki dan

Redovito jedenje bobičastog voća povezuje se s mršavljenje, boljom funkcijom mozga i smanjenim krvnim pritiskom

Bobičasto voće pospješuje funkciju mozga. ILUSTRACIJA

A. F.

21.8.2021

Voće, povrće, nemasni proteini, orašasti plodovi i sjemenke više su od ukusne hrane. Da bi tijelo normalno funkcionisalo, potrebna mu je neprerađena, cjelovita hrana puna hranjivih tvari i vlakana.

Zato su stručnjaci popisali nekoliko super zdravih namirnica koje bismo trebali unositi češće i u većim količinama. Ako ih ne jedete, pokušajte svake sedmice  uključiti jednu novu u svoje obroke i polako obogaćujte svoj jelovnik.

Bobičasto voće

Redovito jedenje bobičastog voća povezuje se s mršavljenje, boljom funkcijom mozga i smanjenim krvnim pritiskom. Studije su pokazale da jedenje samo jedne šoljice borovnica u danu može povisiti razinu dobrog LDL holesterola u našoj krvi. Jagode su bogate vitaminom C i smanjuju rizik od hroničnih stanja, uključujući bolesti srca i raka.


Avokado

Šoljica narezanog avokada ima 240 kalorija, 10 grama vlakana i 21 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina E.


Banana

Banane obiluju kalijem i vlaknima, čine nas sitima i pomažu u mršavljenju.


Masline

Masline su izvrstan izvor masnih kiselina, uključujući i poznate oleinske kiseline, koje se u velikim količinama nalaze i u maslinovom ulju.

Unos oleinske kiseline povezan je s mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjenu upalu i manji rizik od razvoja srčanih bolesti.

Tamna čokolada

Ako nakon večere žudite za slatkim, priuštite si kockicu do dvije tamne čokolade s postotkom kakaa iznad 70 posto.


Jaja

Jaja su savršen i pristupačan izvor jako kvalitetnih proteina. Bogata su vitaminima i mineralima. Nedavna istraživanja zaključila su da jedenje jaja u umjerenim količinama ne povisuje holesterol.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.