KORISNO

Napravite domaću germu

Pola smjese bacite, drugu polovinu pomiješajte sa preostalih 250 g brašna i 170 ml vode

Kvasac će biti dobar za upotrebu kada se pojave mjehurići. Ilustracija

Avaz.ba

6.4.2020

Ukoliko zbog vanrednog stanja i borbe s opakim virusom niste na vrijeme kupili germu, koja je postala jedan od najdeficitarnijih proizvoda kod nas, možete je sami napraviti. Evo i kako:

Sastojci: 1 jabuka, 750 g oštrog brašna, 520 ml vode i staklena tegla sa poklopcem.

Priprema:

1. Pomiješajte 1/2 kg brašna sa 350 ml vode, dodajte narendanu jabuku, stavite u staklenu teglu i dobro je zatvorite. Poslije tri dana, smjesa će narasti i pojavit će se mehurići.

2. Pola smjese bacite, a drugu polovinu pomiješajte sa preostalih 250 g brašna i 170 ml vode. Smjesu ponovo stavite u teglu, dobro je zatvorite i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi.

3. Germa će biti dobra za upotrebu kada se pojave mjehurići.

Za hljeb vam je potrebno 250 grama pripremljene germe, a ostatak čuvajte za narednu upotrebu dodavnjem brašna i vode kako bi smjesa bila rijetka.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.