Nutricionisti tvrde kako je odlična ideja svaki dan pojesti troje jaja, a objasnili su i zašto.
1. Sadrže holin - tvar važnu za obnovu moždanog tkiva, a zaslužna je i za dobar rad mozga i pamćenje.
2. Bogata su mineralima kao što su selen i jod te vitaminima B12 i D. Važno ih je jesti i zbog regulacije holesterola u krvi.
3. Jačaju imunološki sistem. Samo jedno jaje sadrži otprilike četvrtinu količine selena - elementa u tragovima koji poboljšava imunitet i regulira hormone štitnjače.
4. Bogata su raznim vrstama hranjivih tvari - obiluju vitaminima A, D, E i B-12, kao i željezom, folnom kiselinom, kalcijem i omega-3 masnim kiselinama.
5. Sadrže najkvalitetnije proteine - u većoj količini od onih u mesu ili mlijeku, tvrde stručnjaci. Na primjer, jedno jaje ima proteina kao 30 grama mesa.
6. Odlična su za dobar vid - jaja sadrže dvije aminokiseline, lutein i zeaksantin, koje imaju jako pozitivan učinak na oči. Redovitom konzumacijom smanjuje se rizik od nastanka očnih bolesti. Te aminokiseline se nalaze u žumanjku.
7. Pomažu u kontroli težine - jaja će vas zasititi bolje od nekih drugih namirnica pa ako svako jutro jedete jaja, bit ćete manje gladni tokom dana, manje ćete jesti i tako nećete gomilati suvišne kilograme.
8. Jačaju kosti, kosu i nokte - prepuna su vitamina D i kalcija koji jačaju kosti. Redovito konzumiranje jaja može spriječiti razvoj osteoporoze. Osim toga, aminokiseline i minerali koji se nalaze u njima, odlični su za jačanje kose i noktiju.