CRNA GORA

Milatović raspisuje vanredne izbore u Podgorici

Niko još nije dogovorio koaliciju, ali se obrisi nekih već naslućuju

Sa sjednice podgoričkog parlamenta. Luka Zeković / Vijesti.me

N. H.

25.7.2024

Vanredni izbori u Podgorici mogu biti raspisani ove sedmice, a neka partije su još ranije počele pregovore o koaliciji jer je raspuštanje lokalnog parlamenta bilo gotovo izvjesno mjesecima unazad, pišu crnogorske "Vijesti".

Tokom rasprave na jučerašnjoj sjednici, na kojoj je glasovima odbornika opozicije, Pokreta za Podgoricu bliskog aktuelnom predsjedniku Jakovu Milatoviću, Građanskog pokreta (GP) URA i jedne odbornice Pokreta za promjene (PzP) raspušten lokalni parlament, nije se mnogo pričalo o problemima grada već su mnogi odbornici skupštinski mikrofon koristili za predizbornu kampanju.

Zakonski rok za datum održavanja izbora je od 60 do 100 dana od raspisivanja, a izbori se moraju održati u nedjelju, pa bi tako izlazak na birališta u glavnom gradu morao biti organizovan od 29. septembra do 27. oktobra.

- U slučaju prestanka mandata skupštine prije isteka vremena na koje je izabrana, Predsjednik Crne Gore raspisuje izbore narednog dana od dana stupanja na snagu odluke o raspuštanju, odnosno od dana stupanja na snagu odluke o skraćenju mandata skupštine - stoji u Zakonu o lokalnoj samoupravi.

Vanredni izbori u Podgorici mogu biti raspisani najranije sutra, ako je Službeni list danas objavi, jer u prijedlogu odluke koja je jučer usvojena piše da stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu.

Izvor iz dosadašnje vladajuće koalicije rekao je da o predizbornoj saradnji razgovaraju Pokret Evropa sad i Demokrate, uz mogućnost da sa njima zajedno bude Bošnjačka stranka, ali je drugi izvor iz vladajuće koalicije rekao da nikakvog razgovora još nije bilo. 

- Ko kaže da ćemo uopšte u koaliciju - rekao je sagovornik "Vijestima" iz DCG.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.