KOMENTAR DANA

"Razdruživanje" od pameti

Nakon svih propalih inicijativa, prijetnji i neustavnih zakona režim u RS nastavlja koračati ka provaliji

Vlast u RS. Srna

Alen Bajramovic

prije 2 dana

Bosna i Hercegovina nastavlja svoje pravno postojanje kao država u okviru međunarodno priznatih granica! BiH ostaje članica Ujedinjenih naroda. Entiteti imaju pravo da uspostavljaju posebne paralelne odnose sa susjednim državama, ali u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine!

Dugogodišnja podsjećanja na odredbe Ustava BiH, dijela Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH potpisanog prije skoro 29 godina u Dejtonu, gubi svaki smisao pred separatističkom politikom koju je postepeno oživljavao režim u RS, a koja svoj vrhunac doživljava utopijskim prijedlogom za “razdruživanje” entiteta.

Uvjeravati vlasti u RS u činjenicu da se ne može razdružiti nešto što se nikad nije ni udružilo, čini se istim, uzaludnim poslom kao i sva upozorenja od prije nepune tri decenije, da planovi za podjelu zemlje trasiraju put ka etničkom čišćenju, ratnom zločinu, sudnicama i na kraju zatvorima u koje je smješten kompletan politički i vojni vrh ovog entiteta. Jednostavno, vlasti RS vole takve nemoguće misije, pa, uprkos pozivima na razum i upozorenjima na posljedice, komšijama i cijelom svijetu nude put ka provaliji.

Nakon svih propalih inicijativa, prijetnji i neustavnih zakona režim u RS nastavlja koračati ka provaliji, glavom uporno pokušavajući da prođe kroza zid, iako je evidentno da je razdruživanje od vlastite države i put građana oba entiteta prema nekoj od normalnih zemalja Zapada njihov jedini efekt.

Pri tome se, na isti način kao svojevremeno i sankcije SAD, ignoriraju i omalovažavaju upozorenja Ambasade SAD u BiH. Upozorenje od 24. maja ne može biti jasnije: „BiH nije unija dva entiteta. Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili “razdruživanje” ni entitetima, ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH. Secesija ili “razdruživanje” RS ne znači nezavisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS!”

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.